LokalTapiola Räntefonder - Kortränta ESG  

LokalTapiola Kortränta ESG

Placeringsfonden LokalTapiola Kortränta ESG är en långräntefond som förvaltas aktivt. Fonden placerar huvudsakligen i ränteobjekt med bra kreditbetyg i Europa och i OECD-länder. Placeringsobjekten är i huvudsak företags och bankers obligationer. Placeringarna görs i objekt som förväntas ha en positiv inverkan på att dämpa klimatförändringen eller att FN:s mål för hållbar utveckling uppnås.

Fondens mål är att vid sidan av de övriga egenskaperna främja de egenskaper som hänför sig till miljön och samhället. I fondens placeringsbeslut beaktas hållbarhetsfaktorer (ESG) som påverkar placeringsobjekten, hållbarhetsrisker som kan påverka placeringarnas värde samt de huvudsakliga negativa hållbarhetskonsekvenserna som verksamheten av placeringsobjekt orsakar i enlighet med LokalTapiola Kapitalförvaltnings principer för hållbar placering.

Mera information om fonden I LokalTapiolas nättjänst.

Fondens arvoden
Förvaltningsavgift: 0,29 % per år, debiteras av fonden.

Av fonden debiteras även andra löpande kostnader. De löpande kostnaderna rapporteras i publikationerna.


Instruktioner för teckning och inlösning

En fondteckning görs genom att betala teckningssumman till fondens konto. Minimisumman är 10 € per teckning.

Fondens bankkonton är:

NordeaNDEAFIHH FI59 1112 3000 3275 09
OPOKOYFIHHFI61 5000 0120 2127 81

Vid betalningen ska man använda den kundspecifika teckningsreferensen, som finns i övre högra hörnet av kundinformationsblanketten samt i Min portfölj-tjänsten under "Kunduppgifter".

Om en teckningsbetalning har mottagits på fondens konto på en finländsk bankdag senaste kl. 15, bekräftas teckningen till samma dags värde.

Om en inlösningsorder har mottagits av fondbolaget på en finländsk bankdag senaste kl. 15, bekräftas inlösningen till samma dags värde förutsatt att fonden har likvida medel som täcker inlösningen.

Andra andelsserier

Utöver den allmänna andelsserien har fonden också en andelsserie VI, som är avsedd att användas av försäkringsbolag som i egenskap av storinvesterare erbjuder investeringsprodukter. Teckning av andelar i andelsserie VI förutsätter ett minimiinnehav på 1 000 000 euro i den aktuella andelsserien samt att försäkringsbolaget ingår ett avtal med Seligson & Co Fondbolag, i vilket bland annat de närmare villkoren för teckning avtalas. Andelsseriens uppgifter och broschyrer kan erhållas från fondbolaget.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Datum för publicering: 16.12.2022 (uppdaterad 1.1.2024)
LEI-kod: 743700M2BL6BS5R75363

Sammanfattning

Den här finansiella produkten främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper men produktens mål är inte att göra hållbara investeringar. Egenskaperna främjas genom att inkludera en bedömning av hållbarhetsfaktorer i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

LokalTapiola Kapitalförvaltning identifierar hållbarhetsrisker, som är väsentliga för respektive investeringsobjekt samt deras sannolikhet och konsekvensernas omfattning, som en del av hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet. Hållbarhetsanalysen görs samtidigt med den traditionella företagsanalysen av företag, som investeringsmässigt bedöms vara intressanta. LokalTapiola Kapitalförvaltning bedömer hållbarhetsrisker, deras sannolikhet och konsekvensens omfattning konstant som en del av vår investeringsprocess och uppföljning av investeringsobjekten och -portföljerna. Utifrån bedömningen kan vi göra en investering, öka eller minska en investering, avstå en investering och använda oss av påverkansmetoder för att hantera hållbarhetsrisker.

Målen för de hållbara investeringar som fonden gör är att främja miljörelaterade och/eller sociala mål för hållbar utveckling. De hållbara investeringarna som delvis görs i fonden uppfyller antingen kriterierna i taxonomiförordningen eller LokalTapiola Kapitalförvaltnings kriterier för hållbara investeringar. Investeringarna kan bland annat främja minskning av koldioxidutsläpp, energieffektivitet, hållbar användning av vattenresurser, cirkulär ekonomi, bevarande av naturens mångfald, resurseffektiv verksamhet eller människornas välbefinnande och hälsa.

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativa data finns att tillgå.

Förverkligandet av egenskaperna i anslutning till miljöpåverkan av en finansiell produkt mäts med följande mätare: utomstående tjänsteleverantörs E-vitsord för fonden, fondens koldioxidintensitet och koldioxideffektivitet, branschfördelning för koldioxidintensiteten för fondens investeringar, antal allvarliga eller mycket allvarliga miljöförseelser i fondens investeringsobjekt (investeringsobjektens %-andel av fonden). Förverkligandet av egenskaper i anslutning till samhälle, sociala konsekvenser samt god bolagsstyrning mäts med följande mätare: utomstående tjänsteleverantörs S-vitsord för fonden, fondens investeringsobjekts iakttagande av FN:s Global Compact -principer, könsfördelning i styrelserna för fondens investeringsobjekt, antal allvarliga eller mycket allvarliga sociala överträdelser av fondens investeringsobjekt (investeringsobjektens %-andel av fonden).

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiella data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers databaser och även direkt i samband med möten med investeringsobjekten eller påverkansprocesser. Indikatorer som investeringsobjekten rapporterar är inte alltid systematiska och standardiserade varvid det kan vara svårare att göra jämförelser. I LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab iakttas en systematisk investeringsprocess vars syfte är att i investeringsuniversumet hitta investeringsobjekt som uppfyller kriterierna. Viktigaste verksamhetssätten för aktivt ägarskap är möten med bolagsledningar, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare.

Fonden har inget jämförelseindex som hänför sig till uppfyllandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Inget hållbart investeringsmål

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Till den delen som man tänker göra hållbara investeringar i fonden, beaktas i hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet indikatorerna som gäller negativa konsekvenser, i vilken man identifierar och beaktar väsentliga negativa konsekvenser för vart och ett investeringsobjekt med beaktande av allmänna negativa konsekvenser samt bransch- och företagsspecifika särdrag. I samband med hållbarhetsanalysen bedöms att investeringen inte orsakar betydande skada för målet för hållbara investeringar. Ur investeringsuniversumet utesluts bolag som brutit mot internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö eller korruption. I fondens investeringsbeslut beaktas, i enlighet med LokalTapiola Kapitalförvaltningskoncernens principer för hållbar investering, faktorerna i anslutning till miljö, socialt ansvar och god bolagsstyrning (ESG).

Investeringsobjekten förutsätts iaktta internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact samt lokala förvaltningskoder. Tillräckligt förverkligande av god bolagsstyrning bedöms i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet samt genom att i verksamheten för investeringsobjekten följa förverkligandet av eller brytandet mot normer, som fastställs i internationella konventioner.

Miljörelaterade eller sociala egenskaper för finansiell produkt

Denna finansiella produkt främjar, vid sidan av övriga egenskaper, miljörelaterade och sociala egenskaper såsom beaktande av miljörelaterade och sociala konsekvenser i investeringsobjektets verksamhet. Egenskaperna främjas genom att inkludera bedömningen av hållbarhetsfaktorer i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

Investeringsstrategi

LokalTapiola Kapitalförvaltning identifierar hållbarhetsrisker som är väsentliga för respektive investeringsobjekt samt deras sannolikhet och konsekvensernas omfattning som en del av hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet. Hållbarhetsanalysen görs samtidigt med den traditionella företagsanalysen av företag, som investeringsmässigt bedöms vara intressanta. LokalTapiola Kapitalförvaltning bedömer hållbarhetsrisker, deras sannolikhet och konsekvensens omfattning konstant som en del av vår investeringsprocess och uppföljningen av investeringsobjekten och -portföljerna. Utifrån bedömningen kan vi göra en investering, öka eller minska en investering, avstå en investering och använda oss av påverkansmetoder för att hantera hållbarhetsrisker.

  • Av fondens investeringsobjekt görs en hållbarhetsanalys och för dem ges en hållbarhetsklassificering.
  • Fonden investerar inte i bolag som brutit mot internationella normer som gäller mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljön eller korruption.
  • Fonden investerar inte i bolag som tillverkar kontroversiella vapen eller komponenter som används för att tillverka sådana vapen.
  • Fonden investerar inte i bolag av vilkas omsättning över 5 procent kommer från produkter och tjänster för vuxenunderhållning, tillverkning av traditionella vapen, tillverkning av tobaksprodukter eller hasardspel.
  • Fonden investerar inte i företag vars huvudsakliga intjäningsmodell grundar sig på snabblån till konsumenter.
  • Fonden investerar inte i bolag som fått den sämsta utomstående ESG-klassificeringen och som inte har en plan på tydliga åtgärder för att förbättra sin verksamhet.
  • Fonden investerar inte i gruv- eller energibolag eller allmännyttiga bolag, som investerar i nya stenkols-, brunkols- eller torvprojekt.Fonden investerar inte i företag av vilkas omsättning över 20 procent kommer från produktion av stenkol, brunkol eller torv som används i energiproduktion eller av vilkas energiproduktion minst 20 procent grundar sig på stenkol, brunkol eller torv.
  • Vad gäller koldioxidintensiva branscher så investerar fonden i de bästa företagen vad gäller koldioxidavtryck och i företag som anses klart och tydligt ha gjort en förbättring.
  • Bolagets koldioxidintensitet kan begränsa investeringens vikt i fonden.

Med ovan nämnda begränsningar samt med den företagsspecifika analysen om förverkligandet av god bolagsstyrning strävar man efter att säkerställa att företagen som är investeringsobjekt följer praxis för god bolagsstyrning. Investeringsobjekten förutsätts iaktta internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact samt lokala förvaltningskoder. Tillräckligt förverkligande av god bolagsstyrning bedöms i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet samt genom att i verksamheten för investeringsobjekten följa förverkligandet av eller brytandet mot normer, som fastställs i internationella konventioner. I identifieringen av investeringsobjekten som iakttar praxis för god bolagsstyrning drar vi nytta av tjänsteleverantörernas Governance-analyser och -mätare som en del av vår egen hållbarhetsanalys. Ur investeringsuniversumet utesluts bolag som brutit mot internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö eller korruption.

Andel investeringar

Målen för de hållbara investeringar som fonden gör är att främja miljörelaterade och/eller sociala mål för hållbar utveckling. De hållbara investeringarna som delvis görs i fonden uppfyller antingen kriterierna i taxonomiförordningen eller LokalTapiola Kapitalförvaltnings kriterier för hållbara investeringar. Investeringarna kan bland annat främja minskning av koldioxidutsläpp, energieffektivitet, hållbar användning av vattenresurser, cirkulär ekonomi, bevarande av naturens mångfald, resurseffektiv verksamhet eller människornas välbefinnande och hälsa. Granskare eller tredje part har inte granskat huruvida fondens investeringar uppfyller kraven som ställts för verksamheter enligt EU:s klassifikationssystem. Fondens mål är inte att göra investeringar i fossilgas och/eller kärnenergi enligt klassifikationssystemet som uppfyller kriterierna i EU:s taxonomiförordning (2020/852).

# 1 Anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper omfattar den finansiella produktens investeringar som används för att uppnå de miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten.

#2 Annat omfattar den finansiella produktens återstående investeringar som varken är anpassade till de miljörelaterade eller sociala egenskaperna eller anses som hållbara investeringar.

Kategorin #2 Anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper omfattar:

  • Underkategorin # 1A Hållbara omfattar hållbara investeringar mer miljömål eller sociala mål
  • Underkategorin # 1B Andra miljörelaterade eller sociala egenskaper omfattar investeringar anpassade till de miljörelaterade eller sociala egenskaper som inte anses vara hållbara investeringar.

Planerad allokering av tillgångarna för den finansiella produkten: Andelen investeringar som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper är 90 %, varav 30 % är hållbara och 60 % är övriga investeringar som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. 3 % av de hållbara investeringarna är enligt klassificeringssystemet. Andelen övriga investeringar är 10 %.

Uppföljning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Metoder

Förverkligandet av egenskaperna i anslutning till miljöpåverkan av en finansiell produkt mäts med följande mätare:

Utomstående tjänsteleverantörs E-vitsord för fonden, fondens koldioxidintensitet och koldioxideffektivitet, branschfördelning för koldioxidintensiteten för fondens investeringar, antal allvarliga eller mycket allvarliga miljörelaterade överträdelser av fondens investeringsobjekt (investeringsobjektens %-andel av fonden).

Förverkligandet av egenskaper i anslutning till samhälle, sociala konsekvenser samt god bolagsstyrning mäts med följande mätare:

Utomstående tjänsteleverantörs S-vitsord för fonden, fondens investeringsobjekts iakttagande av FN:s Global Compact -principer, könsfördelning i styrelserna för fondens investeringsobjekt, antal allvarliga eller mycket allvarliga sociala överträdelser av fondens investeringsobjekt (investeringsobjektens %-andel av fonden).

Informationskällor och behandling av data

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiella data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers databaser och även direkt i samband med möten med investeringsobjekten eller påverkansprocesser. Vi använder inte bedömningar eller genomsnittsvärden för att mäta egenskaperna. Vid beräkningen av mätarna använder vi ett standardiserat räknesätt alltid när ett sådant finns tillgängligt.

Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi följer konstant med forskningsdata som hänför sig till hållbarhetsindikatorer och teknologisk utveckling för att minska hållbarhetsrisker och -skador. Vi följer även kontinuerligt med hur den systematiska rapporteringen om identifierade hållbarhetsindikatorer utvecklas.

Vi använder s.k. "rådata" vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Begränsningar gällande metoder och data

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Indikatorer som investeringsobjekten rapporterar är inte alltid systematiska och standardiserade varvid det kan vara svårare att göra jämförelser.

Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på data genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador. Vi strävar efter att främja ibruktagandet av standardiserade indikatorer bland annat genom att understöda rapporteringsinitiativ såsom TCFD. Dessutom kompletteras offentlig data vid möten med investeringsobjekten och med hjälp av data som fåtts via påverkansprocesser samt med hjälp av portföljförvaltarnas kännedom om investeringsobjekt och branscher, vilken används vid hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten. Med åtgärderna ovan säkerställs att begränsningarna inte hindrar att målen uppnås.

Skälig aktsamhet

I LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab iakttas en systematisk investeringsprocess vars syfte är att från investeringsuniversum hitta investeringsobjekt, som uppfyller kriterierna som ställts upp. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken. När investeringsobjektet utgörs av en fondandel, fyller portföljförvaltaren i en blankett om målsfondens grunduppgifter och skickar den tillsammans med målfondens prospekt och RFP-blanketten (bakgrunds- och grunduppgifter), som begärs för fonder för externa leverantörer, till LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riskhanteringsfunktion som godkänner investeringsobjektet. Riskhanteringsfunktionen säkerställer att investeringen i målfonden överensstämmer med fondens stadgar.

Påverkanspolicy

Läs om LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för påverkan redogörs i principer för ägarstyrning här (https://public.egate.fi/lahitapiola/lahitapiola/fi/tiedostot/125138/). Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna. Vi påverkar företagen inom ramen för våra resurser. Vi prioriterar våra påverkanssätt och väljer det lämpligaste sättet att påverka främst på basis av investeringens storlek och betydelse, väsentlighet för företagsspecifik hållbarhetsfaktor, systemisk betydelse av hållbarhetstemat (till exempel klimatförändring, mänskliga rättigheter) och möjligheter att lyckas med påverkan. I verksamheten för investeringsobjekten följer vi upp förverkligandet av eller brytandet mot normerna som fastställs i internationella konventioner. Vi investerar inte i investeringsobjekt som bryter mot normer. Vi kontaktar investeringsobjekten på tjänsteleverantörens ”granskningslista” för att klarlägga oklarheter. När vi i investeringsobjektet identifierar en eventuell oklarhet eller bristfällighet i anslutning till hållbarheten, tar vi vid behov kontakt med investeringsobjektet och uppdaterar vår hållbarhets- och investeringsanalys på basis av den nya informationen.

Ett namngivet jämförelsevärde

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.


Värdeutveckling 04.12.2024:
Tillväxt (A) 1 dag 1 mån 1 år 3 år 5 år 10 år 15 år 20 år
15,437 € 0,01 % 0,29 % 5,26 % 7,14 % 6,82 % 9,68 % 21,75 % 35,91 %
Period:
  • 1 mån
  • 1 år
  • 3 år
  • 5 år
  • 10 år
  • max

 

Jämför med andra fonder i fondvärdestabellen