Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 23/22: Kesälukemista

Phoebus   |     10.6.2022   
  1. Salkunhoitajalta: Kirjasuositus kesälukemiseksi

Löysin keväällä pitkästä aikaa oikein lukemisen arvoisen kirjan kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, miksi parhaat yhtiöt pysyvät parhaina vuosikymmenestä toiseen, ja mikä erottaa niitä kilpailijoista.

Kiitos tästä kuuluu ruotsalaisen Investment AB Spiltanin (jonka pienomistaja olen) pääomistaja Per H Börjessonille, joka mainitsi kirjan Spiltanin vuosikertomuksessa.

Kirja on ruotsalaisen rekkavalmistaja Scanian pitkäaikaisen toimitusjohtajan Leif Östlingin elämänkerta ”I backspegeln”, tai englanniksi ”On the Road”. Östling työskenteli koko 40-vuotisen uransa Scanialla, josta viimeiset 23 vuotta sen johdossa.

Scania on minusta vuosikymmeniä ollut Ruotsin aivan parhaita teollisia yhtiöitä, Sandvikin ja Atlas Copcon ohella. Aivan vastaavan laatuluokan yhtiöitä ei Suomessa ole. Kirja kertoo minusta miksi Scania on ollut niin menestynyt, ja miksi Volkswagen onnistui sen omistajana ainakin osittain tuhoamaan.

Onnistumisen resepti on Scanialla – ei kovin yllättäen – aivan sama kuin maailman muissa parhaissa yhtiöissä: Fokuksen pitää aivan ensiksi säilyä siinä, kuinka asiakkaita palvellaan parhaiten ja kuinka heille tuotetaan eniten lisäarvoa. Seuraavaksi pitää varmistaa, että henkilöstö on tyytyväinen – kuka muuten palvelisi asiakkaita? Ja jotta toimintaa voisi kehittää, pitää olla kilpailijoita tehokkaampi, jotta kannattavuus olisi kilpailijoita parempi ja olisi varaa tehdä tarvittavia investointeja.

Kirja kertoo myös siitä, miten Volkswagen ei näitä perusasioita ehkä ymmärtänyt, vaan käytännössä tukehdutti Scanian turhaan byrokratiaan ostettuaan sen.

Östlingin kirja siis mielestäni – ajatuksella luettuna – kertoo paljon myös Phoebuksen sijoitusfilosofiasta. Jos joku ei enää muista, niin Phoebus omisti Scaniaa vuosina 2004-2006, yhtiön esittely löytyy katsauksestamme 1/2004 (sivulla 22).

Östling persoonana on Ruotsissa ristiriitainen, koska hän kertoo suoraan mitä ajattelee. Se ehkä johtuu siitä, että hän on syntyisin Luleåsta ja siten melkein suomalainen. Mutta itseriittoinen hän ei suinkaan ole. Päättäväisiä mutta nöyriä johtajia sijoituksissamme juuri haen, joten tämäkin kertoo paljon Phoebuksesta, ajatuksella luettuna.

Lopuksi Östlingin kirja kertoo paljon Ruotsin talouselämästä ja sen vaikuttajista, joka voi olla lukijalle kiinnostavaa, tai sitten ei. Börjesson tarttui lähinnä loppukaneettiin, jossa Peter Wallenberg hymyillen kertoo Östlingille, kun tämä ihmettelee, miksi Ruotsin eräs parhaita yhtiöitä myydään ulkomaille:

”Du måste förstå, Leif, att institutioner, de lever i sin egen värld … Det finns inget ägarintresse i bolaget. Lojaliteten är noll. Det ingår inte i affärskonceptet.”

Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen!

Muitakin mielestäni lukemisen arvoisia kirjoja löytyy Phoebuksen kirjasuosituksissa, jos ette ennen ole niitä katsoneet.

 

 

  1. Salkunhoitajalta: Blogin kesätauko

Blogi jää nyt kesätauolle ja palaa taas (viimeistään) 19. elokuuta. Sitä ennen kirjoitan toki Phoebuksen kuulumisista vielä heinäkuun alussa ilmestyvässä katsauksessamme. Toivotan kaikille rentouttavaa kesää!

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 19. elokuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja