LähiTapiola Hanke Yrityskorko
Sijoitusrahasto LähiTapiola Hanke Yrityskorko on aktiivisesti hoidettu pitkän koron rahasto. Se sijoittaa pääasiassa hyvin luottoluokiteltuihin korkosijoituksiin Euroopassa ja muissa OECD-maissa. Sijoituskohteena ovat pääasiassa yritysten ja pankkien velkakirjat. Sijoitukset tehdään kohteisiin, joiden odotetaan vaikuttavan positiivisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tai YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen.
Rahaston sijoituspäätöksissä huomioidaan ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät (ESG) LähiTapiola Varainhoidon kestävän sijoittamisen periaatteiden mukaisesti.
Lisätietoja rahastosta LähiTapiolan omilta sivuilta tästä linkistä.
Rahastolta veloitetaan myös muita juoksevia kuluja.
Juoksevat kulut raportoidaan mm. esitteissä ja katsauksissa.
Rahastossa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkiota.
Rahastomerkintä tehdään maksamalla merkintämaksu rahaston tilille. Minimimerkintä on 10 €.
Rahaston pankkitilit ovat:
Nordea | NDEAFIHH | FI75 1805 3000 0199 18 |
OP | OKOYFIHH | FI46 5000 0120 4490 52 |
Maksun voi kätevimmin tehdä suoraan omasta pankkiohjelmasta. Maksu onnistuu myös niistä pankeista, joissa rahastoilla ei ole tiliä.
Pankkisiirroissa tulee käyttää salkkukohtaista merkintäviitettä, joka kirjoitetaan pankkisiirron viitekenttään. Merkintäviite löytyy asiakastietolomakkeen oikeasta yläkulmasta sekä Oma salkku -palvelusta kohdasta "Asiakastiedot".
Jos merkintämaksu on vastaanotettu rahastoyhtiössä pankkipäivänä viimeistään klo 15, merkintä vahvistetaan saman pankkipäivän arvoon.
Jos lunastustoimeksianto on vastaanotettu rahastoyhtiössä pankkipäivänä viimeistään klo 15, vahvistetaan lunastus saman pankkipäivän arvoon, mikäli rahastossa on lunastukseen tarvittavat käteisvarat.
Julkaisupäivämäärä: 16.12.2022 (päivitetty 19.5.2025)
Oikeushenkilötunnus: 743700NUZHA6YMHS8Y78
Tiivistelmä
Rahaston kestävä sijoitustavoite on vaikuttaa positiivisesti kestävään kehitykseen ympäristönäkökulmasta, erityisesti ilmastonmuutoksen hillintään. Rahaston sijoituksilla edistetään joko EU:n luokitusjärjestelmän mukaisia ympäristötavoitteita: ilmastonmuutoksen hillitseminen tai siihen sopeutuminen, vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö, siirtyminen kiertotalouteen, ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen tai YK:n kestävän kehityksen ympäristötavoitteita (Sustainabale Development Goals, SDG).
Rahaston sijoitukset täyttävät joko EU:n luokitusjärjestelmän kriteerit ympäristön kannalta kestävälle sijoitukselle ja/tai LähiTapiola Varainhoitokonsernin määritelmän kestävälle sijoitukselle. Määritelmä sisältää positiivisen testin kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisestä SDG-tietojen perusteella sekä DNSH-testin eli ei-merkittävää haittaa -testin, jossa hyödynnetään tietoja sijoituskohteen haittavaikutuksista sekä PAI-indikaattoreille asetettuja raja-arvoja.
Rahaston sijoituspäätöksissä otetaan huomioon soveltuvin osin ja saatavilla oleva tieto huomioiden pääasialliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin.
Rahaston omaisuudenhoitajana toimiva LähiTapiola Varainhoito tunnistaa kullekin sijoituskohteelle oleelliset kestävyysriskit sekä niiden todennäköisyydet ja vaikutusten suuruuden osana sijoituskohteen kestävyysanalyysiä. Kestävyysanalyysi tehdään sijoituksellisesti kiinnostaviksi arvioiduista yrityksistä samanaikaisesti perinteisen yritysanalyysin kanssa. LähiTapiola Varainhoito arvioi kestävyysriskejä, niiden todennäköisyyttä ja vaikutuksen suuruutta jatkuvasti osana sijoitusprosessiamme ja sijoituskohteiden ja -salkkujen seurantaa. Arvion perusteella voidaan tehdä sijoitus, kasvattaa/pienentää sijoitusta, luopua sijoituksesta ja/tai käyttää vaikuttamiskeinoja kestävyysriskien hallitsemiseksi.
Rahoitustuotteen kestävän sijoitustavoitteen toteutumista kuvaavien indikaattoreiden kehitystä seurataan sijoituskohteiden kestävyysanalyysin yhteydessä sekä rahaston kestävyysraportoinnin toteutuksen yhteydessä. Uusia seurattavia mittareita voidaan ottaa käyttöön, jos riittävän kattavaa ja laadukasta tietoa on saatavilla.
Rahaston kestävän sijoitustavoitteen saavuttamista mitataan seuraavilla mittareilla:
- rahaston green bondien osuus, vähintään 75%
- rahaston velkakirjasijoitusten rahoittamien hankkeiden avulla vältettyjen päästöjen yhteenlaskettu määrä vähintään 100 t Co2e / eur 1 milj rahaston sijoitukset, laskettuna kunkin vuoden vaihteessa ja huomioiden liikkeellelaskijoiden raportoimien tietojen kattavuus
- rahaston kestävien sijoitusten osuus, vähintään 90 % rahaston sijoituksista täyttää LähiTapiola Varainhoitokonsernin kestävän sijoituksen määritelmän ja/tai EU-luokitusjärjestelmän kriteerit
- rahaston EU:n luokitusjärjestelmän mukaisten sijoitusten osuus. Laskenta perustuu yhtiöiden raportoimaan tai ulkopuolisen palveluntarjoajan arvioimaan liikevaihto-osuuteen, joka täyttää EU-luokitusjärjestelmän kriteerit. Painottamalla yhtiökohtaiset osuudet niiden painolla rahastossa, saadaan rahaston osuus, jonka tulee olla vähintään 10 %.
- Kansainvälisten normien rikkojien osuus rahastosta perustuen käytetyn ulkopuolisen palveluntarjoajan analyysiin. Rahasto ei sijoita kansainvälisten normien rikkojiin, joten niiden osuuden tulee olla 0 %.
Kestävän sijoitustavoitteen mittaamisessa hyödynnetään joko sijoituskohteiden raportoimaa tietoa, jota kerätään ESG-datapalveluntarjoajilta tai ESG-datapalveluntarjoajien tuottamaa tietoa niiden mittareiden osalta, joista sijoituskohteet eivät raportoi. Tietoja kerätään palveluntarjoajan tietokannoista, jolloin tietoihin liittyy riski, etteivät tiedot ole kaikkien sijoituskohteiden osalta viimeisimmät saatavilla olevat. Sijoituskohteiden raportoimat indikaattorit tai palveluntarjoajien luokitukset eivät ole aina systemaattisia ja standardoituja, jolloin vertailtavuus saattaa heikentyä. LähiTapiola Varainhoito Oy:ssä noudatetaan systemaattista sijoitusprosessia, jonka tarkoituksena on löytää sijoitusuniversumista asetetut kriteerit täyttäviä sijoituskohteita. Salkunhoitajien kokouksissa tehdään päätökset ostoista sekä myynneistä, jotka salkusta vastaava salkunhoitaja käytännössä toteuttaa.
Rahasto noudattaa Seligson & Co Rahastoyhtiön ja salkunhoitajan LähiTapiola Varainhoidon omistajaohjauksen periaatteita. LähiTapiola Varainhoito toteuttaa Seligson & Co Rahastoyhtiön omistajaohjauksen periaatteita rahastoyhtiön lukuun ja osallistuu niiden täytäntöönpanoon.
Rahastolla ei ole kestävyyteen liittyvää vertailuindeksiä. Rahaston sijoitusuniversumia rajataan etukäteen yllä luetelluilla poissulkevilla ja/tai positiivisilla screenaus-kriteereillä.
Ei merkittävää haittaa kestävälle sijoitustavoitteelle
EU:n luokitusjärjestelmän kriteerit täyttävät toiminnot eivät aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään ympäristön kannalta kestävälle sijoitustavoitteelle. EU:n luokitusjärjestelmässä edellytetään vähimmäistason suojatoimien täyttämistä. Kestävän sijoituksen luokitusjärjestelmän mukaisuuden arvioinnissa hyödynnetään sijoituskohteiden itse raportoimaa tietoa sekä palveluntarjoajan arvioita, silloin kun raportoitua tietoa ei ole saatavilla.
SFDR:n mukaisten kestävien sijoitusten osalta DNSH-analyysin tukena hyödynnetään laajasti muun muassa arvioita liiketoiminnan negatiivisista vaikutuksista kestävän kehityksen tavoitteisiin, sijoituskohteen raportoimaa tietoa, EU:n luokitusjärjestelmän kriteereitä sekä pääasiallisia haittavaikutuksia kuvaavia indikaattoreita (PAI). PAI-indikaattorit huomioidaan ottaen huomioon muun muassa toimiala ja maantieteellinen sijainti. Huomioitavat PAI-indikaattorit on listattu seuraavassa kohdassa.
Ns ”use-of-proceeds”-velkakirjojen eli vihreiden, sosiaalisten ja sustainability -velkakirjojen osalta DNSH -tarkastelu tehdään ko velkakirjan rahoittamien hankkeiden tai taloudellisen toiminnan tasolla. Siten velkakirja voi läpäistä DNSH –tarkastelun, vaikka liikkeellelaskija ei täytä ympäristövaikutusten osalta merkittävän haitan raja-arvoa. Edellytyksenä on, että velkakirjalla rahoitettava hanke tai liiketoiminta vähentää haittavaikutuksia.
Liikkeellelaskijatasolla merkittävän haitan raja-arvojen asettamisessa hyödynnetään pakollisia PAI-indikaattoreita sekä valittuja vapaaehtoisia indikaattoreita. Raja-arvot asetetaan suhteellisina, huomioiden tarpeen mukaan toimiala ja maantieteellinen sijainti. Osa PAI-mittareista on oleellisia vain määrätyille toimialoille, joten niitä hyödynnetään toimialakohtaisesti. Osa absoluuttisista mittareista on muutettava intensiteettimittareiksi vertailukelpoisuuden vuoksi.
Sijoituskohteiden edellytetään noudattavan kansainvälisesti tunnistettuja hyvän hallintotavan käytäntöjä, joita määritellään muun muassa yritystoimintaa ja yhteiskuntaa ohjaavilla kansainvälisillä konventioilla kuten YK:n Global Compact sekä paikallisilla hallintokoodeilla. Hyvän hallintotavan riittävä toteutuminen arvioidaan sijoituskohteen kestävyysanalyysin yhteydessä sekä seuraamalla kansainvälisten konventioiden määrittämien normien toteutumista tai niiden rikkomista sijoituskohteiden toiminnassa.
Rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite
Rahaston kestävä sijoitustavoite on vaikuttaa positiivisesti kestävään kehitykseen ympäristönäkökulmasta, erityisesti ilmastonmuutoksen hillintään. Rahaston sijoituksilla edistetään joko EU:n luokitusjärjestelmän mukaisia ympäristötavoitteita: ilmastonmuutoksen hillitseminen tai siihen sopeutuminen, vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö, siirtyminen kiertotalouteen, ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen tai YK:n kestävän kehityksen ympäristötavoitteita (Sustainabale Development Goals, SDG).
Sijoitusstrategia
Rahasto on aktiivisesti hoidettu korkorahasto. Rahasto sijoittaa eurooppalaisten sekä muiden OECD-maiden yritysten ja pankkien liikkeellelaskemiin vihreisiin, sosiaalisiin tai sustainability –velkakirjoihin, joiden rahoittamien hankkeiden tai liiketoiminnan odotetaan vaikuttavan positiivisesti ilmastonmuutoksen hillintään tai YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen.
Sijoituskohteet valitaan omaisuudenhoitajana toimivan LähiTapiola Varainhoidon sijoitusnäkemyksen ja analyysien perusteella. Jokaisesta sijoituskohteesta tehdään myös kestävyysanalyysi.
Rahaston sijoitusstrategiassa hyödynnetään useita poissulkevia strategioita sekä rajataan hiiliriskiä. Nämä sijoitusstrategian sitovat osatekijät kuvataan tarkemmin alla.
Rahasto ei sijoita yhtiöihin, jotka ovat rikkoneet kansainvälisiä ihmisoikeuksia, työvoimaa, ympäristöä tai korruptiota koskevia normeja.
Rahasto ei sijoita kemiallisten tai biologisten aseiden valmistajiin.
Rahasto ei sijoita yhtiöihin, joiden liikevaihdosta yli 5 prosenttia tulee aikuisviihdetuotteista ja -palveluista, perinteisten aseiden valmistuksesta, tupakkatuotteiden valmistuksesta, uhkapeleistä tai kuluttajille suunnatuista pikaluotoista.
Rahasto ei sijoita ESG-profiililtaan heikoimmiksi arvioituihin sijoituskohteisiin.
Rahaston hiiliriskiä rajataan muilla toimin, esimerkiksi liikevaihtorajauksia hyödyntämällä. Keinoista kerrotaan tarkemmin Varainhoitokonsernin kestävän sijoitustoiminnan periaatteissa.
Edellä mainituilla rajauksilla sekä yrityskohtaisella hyvän hallintotavan toteutumisen analyysillä pyritään varmistamaan, että sijoituskohteena olevat yritykset noudattavat hyviä hallintotapoja. Sijoituskohteiden edellytetään noudattavan kansainvälisesti tunnistettuja hyvän hallintotavan käytäntöjä, joita määritellään muun muassa yritystoimintaa ja yhteiskuntaa ohjaavilla kansainvälisillä konventioilla kuten YK:n Global Compact sekä paikallisilla hallintokoodeilla. Hyvän hallintotavan riittävä toteutuminen arvioidaan sijoituskohteen kestävyysanalyysin yhteydessä sekä seuraamalla kansainvälisten konventioiden määrittämien normien toteutumista tai niiden rikkomista sijoituskohteiden toiminnassa. Hyvää hallintotapaa noudattavien sijoituskohteiden tunnistamisessa hyödynnetään palveluntarjoajien Governance-analyysejä ja -mittareita osana omaa kestävyysanalyysiä. Sijoitusuniversumista suljetaan pois yhtiöt, jotka ovat rikkoneet kansainvälisiä ihmisoikeuksia, työvoimaa, ympäristöä tai korruptiota koskevia normeja.
Rahaston omaisuudenhoitajana toimiva LähiTapiola Varainhoito tunnistaa kullekin sijoituskohteelle oleelliset kestävyysriskit sekä niiden todennäköisyydet ja vaikutusten suuruuden osana sijoituskohteen kestävyysanalyysiä. Kestävyysanalyysi tehdään sijoituksellisesti kiinnostaviksi arvioiduista yrityksistä samanaikaisesti perinteisen yritysanalyysin kanssa. LähiTapiola Varainhoito arvioi kestävyysriskejä, niiden todennäköisyyttä ja vaikutuksen suuruutta jatkuvasti osana sijoitusprosessiamme ja sijoituskohteiden ja -salkkujen seurantaa. Arvion perusteella voidaan tehdä sijoitus, kasvattaa/pienentää sijoitusta, luopua sijoituksesta ja/tai käyttää vaikuttamiskeinoja kestävyysriskien hallitsemiseksi.
Osana kestävää sijoitusstrategiaa rahasto hyödyntää aktiivisen omistajuuden keinoja. Aktiivisen omistajuuden tavoitteena on lisätä ymmärrystä sijoituskohteiden liiketoiminnan kestävyydestä, kestävyysriskeistä ja niiden hallinnasta sekä vaikuttaa sijoituskohteiden toimintaan positiivisesti. Tärkeimmät rahaston vaikuttamisen keinot ovat osallistuminen vaikuttamishankkeisiin sekä yhteydenpito sijoituskohteisiin. Vaikuttamisen keinoja mitataan rahaston sijoituskohteisiin kohdistuneiden vaikuttamishankkeiden määrällä ja yhteydenpitojen määrällä.
Sijoitusten osuus
Rahaston kestävä sijoitustavoite on vaikuttaa positiivisesti kestävään kehitykseen ympäristönäkökulmasta, erityisesti ilmastonmuutoksen hillintään. Tavoite saavutetaan sijoittamalla etupäässä vihreisiin velkakirjoihin. Tarkastaja tai kolmas osapuoli ei ole tarkastanut täyttävätkö rahaston sijoitukset EU:n luokitusjärjestelmän mukaisille toiminnoille asetetut vaatimukset. Rahaston tavoitteena ei ole tehdä sijoituksia EU:n Taksonomia-asetuksen (2020/852) luokitusjärjestelmän mukaisiin fossiiliseen kaasuun ja/tai ydinenergiaan.

#1 Kestävä kattaa kestävät sijoitukset, joilla on ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä tavoitteita.
#2 Ei kestävä sisältää sijoitukset, jotka eivät täytä kestäville sijoituksille asetettuja vaatimuksia.
Rahoitustuotteelle suunniteltu varojen allokointi: Kestäviä sijoituksia on 90 %, joista kaikki ovat kestävää kehitystä ympäristönäkökulmasta edistäviä sijoituksia. Näistä kestävistä sijoituksista 10 % on luokitusjärjestelmän mukaisia. Ei kestäviä sijoituksia on 10 %.
Kestävän sijoitustavoitteen seuranta
Rahoitustuotteen kestävän sijoitustavoitteen toteutumista kuvaavien indikaattoreiden kehitystä seurataan sijoituskohteiden kestävyysanalyysin yhteydessä sekä rahaston kestävyysraportoinnin toteutuksen yhteydessä. Uusia seurattavia mittareita voidaan ottaa käyttöön, jos riittävän kattavaa ja laadukasta tietoa on saatavilla.
Menetelmät
Rahaston kestävän sijoitustavoitteen saavuttamista mitataan seuraavilla mittareilla:
- rahaston green bondien osuus, vähintään 75%
- rahaston velkakirjasijoitusten rahoittamien hankkeiden avulla vältettyjen päästöjen yhteenlaskettu määrä vähintään 100 t Co2e / eur 1 milj rahaston sijoitukset, laskettuna kunkin vuoden vaihteessa ja huomioiden liikkeellelaskijoiden raportoimien tietojen kattavuus
- rahaston kestävien sijoitusten osuus, vähintään 90 % rahaston sijoituksista täyttää LähiTapiola Varainhoitokonsernin kestävän sijoituksen määritelmän ja/tai EU-luokitusjärjestelmän kriteerit
- rahaston EU:n luokitusjärjestelmän mukaisten sijoitusten osuus. Laskenta perustuu yhtiöiden raportoimaan tai ulkopuolisen palveluntarjoajan arvioimaan liikevaihto-osuuteen, joka täyttää EU-luokitusjärjestelmän kriteerit. Painottamalla yhtiökohtaiset osuudet niiden painolla rahastossa, saadaan rahaston osuus, jonka tulee olla vähintään 10 %.
- Kansainvälisten normien rikkojien osuus rahastosta perustuen käytetyn ulkopuolisen palveluntarjoajan analyysiin. Rahasto ei sijoita kansainvälisten normien rikkojiin, joten niiden osuuden tulee olla 0 %.
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Kestävän sijoitustavoitteen mittaamisessa hyödynnetään joko sijoituskohteiden raportoimaa tietoa, jota kerätään ESG-datapalveluntarjoajilta tai ESG-datapalveluntarjoajien tuottamaa tietoa niiden mittareiden osalta, joista sijoituskohteet eivät raportoi. Käytettäviä ulkopuolisia palveluntarjoajia ovat MSCI (31.3.2025 asti), Upright Project ja Morningstar Sustainalytics (1.1.2025 alkaen).
Indikaattoreiden laskennassa hyödynnetään raportoitua tietoa aina, kun sitä on saatavilla. ESG-datapalveluntarjoajien tuottama tieto saattaa sisältää myös estimoituja tai mallinnettuja tietoja. Arvioitavien tietojen osuus riippuu kestävyysominaisuudesta ja sitä kuvaavasta indikaattorista, joten ei ole mahdollista määritellä arvioidun tiedon osuutta kaikista kestävyysindikaattoreista kokonaisuudessaan. Arvioitavien tietojen osuus vaihtelee kestävyysindikaattoreittain 0–100 % välillä. Arvioitavilla tiedoilla tarkoitetaan palveluntarjoajan mallintamaa tietoa ja mallinnus perustuu yhtiöiden raportoimiin tietoihin ja niistä tehtäviin ennusteisiin erilaisten oletusten perusteella. Menetelmät-osiossa on kerrottu kunkin kestävyysindikaattorin osalta, perustuuko tieto raportoituun vai arvioituun dataan.
Käytettävien tietojen ja tietolähteiden laadukkuus varmistetaan vertaamalla mahdollisuuksien mukaan eri palveluntarjoajien tarjoamaa tietoa toisiinsa, vertaamalla laskettuja lukuja aikaisemmin raportoituihin lukuihin sekä vertaamalla sijoituskohteiden raportoimaa tietoa verrokkien tietoihin. Valittujen kestävyysindikaattorien laskennassa käytetään standardisoitua laskentatapaa aina kun sellainen on saatavilla. Rahaston salkunhoitajat käyttävät vain luotettavaksi katsotuista lähteistä kerättyä tietoa omissa työkaluissaan. LähiTapiola Varainhoitokonsernissa seurataan lisäksi kestävyysindikaattoreihin liittyvää tutkimustietoa sekä teknologian kehitystä kestävyysriskien ja -haittojen vähentämiseksi. Kestävyysindikaattoreista seurataan myös jatkuvasti systemaattisen raportoinnin kehitystä. Tietoja käsitellään konsernin yhtiöiden tietokannoissa, salkunhoitajien työkaluissa ja muissa analyysi- ja valvontatyökaluissa.
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Kestävän sijoitustavoitteen mittaamisessa hyödynnetään ensisijaisesti sijoituskohteiden raportoimaa virallista tietoa, jolloin virallinen tieto jää vaillinaiseksi niiden sijoituskohteiden osalta, jotka eivät tietoja raportoi. Tietoja kerätään palveluntarjoajan tietokannoista, jolloin tietoihin liittyy riski, etteivät tiedot ole kaikkien sijoituskohteiden osalta viimeisimmät saatavilla olevat. Sijoituskohteiden raportoimat indikaattorit tai palveluntarjoajien luokitukset eivät ole aina systemaattisia ja standardoituja, jolloin vertailtavuus saattaa heikentyä. Arvioitujen tietojen käyttämiseen liittyy aina riski siitä, että palveluntarjoajan arviointi osoittautuu virheelliseksi.
Edellä tunnistettujen rajoitusten takia käytettävien tietojen ja tietolähteiden laatu pyritään varmentamaan. Laadun varmentamisen toimet on kuvattu tämän rahoitustuotteen osalta edellisessä kappaleessa. Puutteellista tietoa voidaan täydentää tai rikastaa muilla tietolähteillä. Palveluntarjoajiin pidetään säännöllisesti yhteyttä tietojen kehittämiseksi ja havaittujen puutteiden korjaamiseksi.
LähiTapiola Varainhoito rahaston salkunhoitajana pyrkii lisäksi edistämään raportointia ja siten tiedon kattavuutta kontaktoimalla sijoituskohteita ja pyytämällä raportointia oleellisista kestävyysindikaattoreista ja -haitoista. Virallista tietoa täydennetään sijoituskohteiden tapaamisissa ja vaikuttamisprosessien kautta saaduilla tiedoilla sekä salkunhoitajien sijoituskohde- ja toimialatuntemuksella, jota hyödynnetään sijoituskohteiden kestävyysanalyysissä. Standardisoitujen indikaattorien käyttöönottoa edistetään LähiTapiola Varainhoidossa myös tukemalla raportointialoitteita, kuten TCFD. Yllä olevilla toimenpiteillä varmistetaan, etteivät tietoihin tai tietolähteisiin liittyvät rajoitukset vaikuta siihen, miten rahoitustuotteen ominaisuudet tai tavoitteet toteutuvat.
Asianmukainen huolellisuus
LähiTapiola Varainhoito Oy:ssä noudatetaan systemaattista sijoitusprosessia, jonka tarkoituksena on löytää sijoitusuniversumista asetetut kriteerit täyttäviä sijoituskohteita. Salkunhoitajien kokouksissa tehdään päätökset ostoista sekä myynneistä, jotka salkusta vastaava salkunhoitaja käytännössä toteuttaa.
Vaikuttamispolitiikat
Rahasto noudattaa Seligson & Co Rahastoyhtiön ja salkunhoitajan LähiTapiola Varainhoidon omistajaohjauksen periaatteita. LähiTapiola Varainhoito toteuttaa Seligson & Co Rahastoyhtiön omistajaohjauksen periaatteita rahastoyhtiön lukuun ja osallistuu niiden täytäntöönpanoon.
Rahasto osallistuu pörssiyhtiöiden yhtiökokouksiin Seligson & Co Rahastoyhtiön valtuuttamana. Yhtiökokouksissa puolletaan muun muassa aloitteita, jotka edistävät liiketoiminnan kestävyyttä ja raportointia. Yksityiskohtaiset tiedot rahaston yhtiökokous- ja äänestyskäyttäytymisestä julkaistaan sivustolla täällä: https://vds.issgovernance.com/vds/#/MTMyNzc3/.
Tunnistettuihin kestävyyteen liittyviin ristiriitoihin sijoituskohteina olevissa yrityksissä sovelletaan Varainhoitokonsernin eskalaatiopolitiikassa kuvattuja menettelyitä.
Rahaston salkunhoitaja LähiTapiola Varainhoito tekee varainhoitajana vaikuttamista, mikä voi kohdistua myös rahastoon. LähiTapiola Varainhoidon vaikuttamistapaukset priorisoidaan ja sopivin vaikuttamistapa valitaan etupäässä sijoituksen koon ja merkittävyyden, sijoituskohdekohtaisen kestävyystekijän oleellisuuden, kestävyysteeman systeemisen merkittävyyden (esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, ihmisoikeudet) ja vaikuttamisen onnistumismahdollisuuksien perusteella. Tunnistaessaan sijoituskohteessa mahdollisen kestävyyteen liittyvän epäselvyyden tai puutteen, LähiTapiola Varainhoito on tarvittaessa yhteydessä sijoituskohteeseen.
Kestävän sijoitustavoitteen saavuttaminen
Rahastolla ei ole kestävyyteen liittyvää vertailuindeksiä. Rahaston sijoitusuniversumia rajataan etukäteen yllä luetelluilla poissulkevilla ja/tai positiivisilla screenaus-kriteereillä.
Muutoshistoria
19.5.2025: Täsmennetty ja täydennetty osioiden ”Tiivistelmä”, ”Ei merkittävää haittaa kestävälle sijoitustavoitteelle", "Rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite", ”Sijoitusstrategia”, "Sijoitusten osuus", ”Menetelmät”, ”Tietolähteet ja tietojen käsittely”, ja ”Vaikuttamispolitiikat” tietoja.
1.1.2025: Täsmennetty ja täydennetty osioiden ”Tiivistelmä”, ”Sijoitusstrategia”, ”Menetelmät”, ”Tietolähteet ja tietojen käsittely”, ”Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset”, "Asianmukainen huolellisuus" ja ”Vaikuttamispolitiikat” tietoja. Tietoihin tarkennettu muun muassa tietojen varmennuksen kuvausta, käytettävät tietolähteet ja omistajaohjauksen toimenpiteitä. Lisätty muutoshistoria.
1.1.2024: Päivitetty osioiden ”Tiivistelmä”, ”Ei kestävää sijoitustavoitetta”, ”Sijoitusten osuus”, ”Menetelmät”, ”Tietolähteet ja tietojen käsittely” ja ”Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset” tietoja.
11.5.2023: Päivitetty osioiden ”Sijoitusten osuus” ja ”Tietolähteet ja tietojen käsittely” tietoja.
16.12.2022: Tiedot julkaistu ensimmäisen kerran.
Kasvu (A) | Tuotto (B) | 1 pv | 1 kk | 1 v | 3 v | 5 v | 10 v | 15 v | 20 v |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
10,536 € | 8,998 € | 0,02 % | 0,25 % | 5,60 % | 9,12 % | 6,24 % | - | - | - |
- 1 kk
- 1 v
- 3 v
- 5 v
- 10 v
- max
Vertaa muihin rahastoihin rahastoarvotaulukossa