Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 21/20: Koronakriisi

Phoebus   |     20.5.2020   

1. Olisikohan hyvä, että pohtisit blogissasi rahastomme yhtiöiden koronakestävyyttä?
Äkkiseltään katsottuna siellä on aika eri asemassa olevia yhtiöitä ja toimialoja. Onko yrityksiä, joille velka muodostuu ongelmaksi?

Voin toki yrittää, mutta tässä vaiheessa emme vielä tiedä kovin paljoa. Olemme toki nähneet yhtiöiden ensimmäisen neljänneksen tulokset, mutta niihin pandemia ei vielä ehtinyt suuresti vaikuttaa. Tilannetta kuvastaa ehkä parhaiten se, että useimmat yhtiöt eivät anna mitään tulosohjeistusta – siitä yksinkertaisesta syystä, että yhtiöt itsekään eivät vielä osaa hahmottaa kriisin vaikutuksia kovinkaan hyvin.

– – –

Markkinat antavat ehkä parhaan vastauksen. Toistaiseksi Phoebus on tänä vuonna tuottanut -10,6%, mutta eri yhtiöidemme tuotot vaihtelevat poikkeuksellisen paljon. Phoebus omistaa 26 eri yhtiön osakkeita, joista 8 on antanut tänä vuonna osinkoineen positiivisen tuoton. Parhaiten on kehittynyt Tractor Supply (+21%) ja myös Fastenal, Strategic Education, Progressive, Novozymes, Costco, Vaisala ja Oriola ovat tuottaneet positiivisesti. Phoebusta paremmin ovat lisäksi tuottaneet O’Reilly ja Air Liquide, vaikka niiden tuotto on hieman miinuksella.

Huonoin sijoituksemme on ollut Hamburger Hafen und Logistik (-44%) ja myös Harley-Davidson, Brembo ja H&M ovat menettäneet yli kolmanneksen arvostaan. Nokian Renkaat, Konecranes, Exel Composites, Fortum ja TFF ovat osinkoineen menettäneet yli -20%. Phoebusta huonommin ovat lisäksi tuottaneet John Deere, Sandvik, TietoEVRY, ADP, Tikkurila, Handelsbanken ja L&T.

Osakemarkkinoiden mielestä suurimmat ongelmat ovat siis neljässä yhtiössämme. Kerroin viime blogissa, että myös omasta mielestäni H&M ja ehkä Harley-Davidson ovat yhtiöitä, joilla näen koronakriisin ongelmat keskimääräistä suurempina. Brembo kärsii toki automyynnin romahduksesta, mutta yhtiön tase on vahva ja se uskoakseni pärjää kyllä. HHLA on markkina-asemaltaan erittäin vahva yhtiö, enkä oikein jaa markkinoiden pessimismiä sen suhteen.

On ehkä syytä huomata, että nämä neljä ovat Phoebuksen pienimpiä sijoituksia ja niiden yhteinen paino on vain 5,7% rahaston arvosta, joten riskimme ei ole kovin iso.

– – –

Arvosijoittajana voisi myös lähestyä kysymystäsi päinvastaisesta näkökulmasta: Löytyisikö eniten kriisistä kärsineillä toimialoilla sellaisia yhtiöitä, joita nyt saisi ostaa poikkeuksellisen halvalla, vaikka niiden todennäköisyys selvitä on iso?

En ole sellaisia löytänyt. Turismista riippuvaiset toimialat (lentoyhtiöt, hotellit, ravintolat, risteilylaivat) ovat myös normaalioloissa kovin kilpailtuja, eikä niillä juuri löydy yhtiöitä, joiden kilpailukyky olisi poikkeuksellisen hyvä. Phoebuksen sijoitusfilosofia perustuu siihen, että haen nimenomaan kaikkein kilpailukykyisimpiä yhtiöitä, joten en ole esimerkiksi hotelleista tai lentoyhtiöistä kiinnostunut.

Se, että eri yhtiöt ja eri toimialat ovat kriisissä kehittyneet kovin eri tavoin saattaa toki antaa meille mahdollisuuden hieman järjestellä salkkua. Varsinkin nyt, kun sijoittajat ovat viime aikoina tehneet Phoebukseen normaalia enemmän nettomerkintöjä. Mutta kuten yleensä, etenen kaikessa rauhassa.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne keskiviikkona 17. kesäkuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja