Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 09/20: Yrityshallinnointi

Phoebus   |     28.2.2020   
  1. Salkunhoitajalta: Buffettin vuosikirje

Warren Buffettin jokavuotinen kirje Berkshire Hathawayn osakkeenomistajille julkaistiin viime lauantaina. Kuten yleensä, se on lukemisen arvoinen. Berkshiren nettisivuilta löytyvät myös aiempien vuosien kirjeet aina vuodesta 1977.

Tämän vuoden kirjeessä kiinnitin erityistä huomiota Buffettin ajatuksiin Berkshire Hathawayn hallituksen koostumuksesta, sivuilla 12-14.

Buffettin näkemykset poikkeavat hyvin paljon esimerkiksi Suomessa käytetystä Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallinnointikoodista. Juuri siksi ESG-asioista kiinnostuneiden tahojen (erityisesti G-asioista eli yrityshallinnoinnista kiinnostuneiden) kannattaa ehdottomasti lukea Buffettin kommentit ajatuksella.

Berkshirellä löytyy toki byrokraattisia hallinnointidirektiivejä, kuten kaikilla pörssiyhtiöillä. Mutta Buffettin varsinainen ”käytösopas” on ainutlaatuinen. Se on hänen jo 1983 kirjoittamansa Owner’s Manual. Sekin kannattaa lukea ajatuksella.

Berkshire Hathaway on monen vastuullisuusluokittajan, esimerkiksi MSCI:n, mukaan toimialansa huonoimmassa neljänneksessä ESG-asioissa ja erityisesti hallinnointi on yhtiön akilleen kantapäitä. On totta, että Buffettin lähestyminen hallinnointiasioihin poikkeaa valtavirrasta. Mutta onko se todellakin valtavirtaa huonompi?

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 13. maaliskuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on konsultoivan varainhoidon palvelu, joka on maksullinen ja edellyttää erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja