Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 06/20: Maapainot

Phoebus   |     5.2.2020   
  1. Salkunhoitajalta: Salkun pieniä muutoksia

Kuten edellisessä neljännesvuosikatsauksessamme kerroin tapahtuvan, yhdistelmärahastomme Pharos lunasti tammikuussa omistuksensa Phoebuksessa, joka oli vajaat 3% Phoebuksesta eli 1,83 miljoonaa euroa. Syy ei ole luottamuksen menetys Phoebukseen, vaan Pharoksen uusi entistä passiivisempi strategia (ainakin toivon niin!).

Rahoitin lunastuksen myymällä osakkeita 1,4 miljoonalla eurolla. Tästä 1,3 miljoonaa tuli kuuden amerikkalaisen yhtiömme vähentämisestä (Costco, Strategic Education, Progressive, ADP, Deere ja Fastenal). Vähensin myös Sandvikin omistustamme vähän.

Siten pohjoismaisten osakkeiden osuus salkustamme, joka vuodenvaihteessa oli 48,0% on nyt 49,3% ja amerikkalaisten yhtiöidemme osuus, joka vuodenvaihteessa oli 35,8% on nyt 34,4%.

En kuitenkaan myynyt amerikkalaisia osakkeitamme vain maapainojen tasaamiseksi, vaan syy on salkunhoitoteknisempi. Phoebus on UCITS –rahasto, joten meillä saa olla maksimissaan 40% salkusta yhtiöissä, joiden paino on yli 5% rahaston arvosta. Vuodenvaihteessa Air Liquide, Fortum, Costco, Fastenal ja Sandvik ylittivät 5% rajan ja myös ADP olisi sen ylittänyt Pharoksen lunastuksen jälkeen.

Myyntieni jälkeen Costcon ja ADP:n painot ovat juuri alle 5%, eivätkä Fastenalin ja Sandvikin painot ole suurempia kuin vuodenvaihteessa. Muiden myyntieni (Strategic Education, Progressive ja Deere) syynä oli, että yhtiöt ovat minusta laatuunsa nähden tällä hetkellä hieman kalliita, kuten edellisessä katsauksessa kerroin Deeren ja sitä edellisessä katsauksessa Progressiven osalta.

Loppuosa Pharoksen lunastuksesta hoitui muiden asiakkaiden merkinnöistä tulleilla rahoilla, joten kassamme on tällä hetkellä sama 3,8% kuin se oli vuodenvaihteessa.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 28. helmikuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on konsultoivan varainhoidon palvelu, joka on maksullinen ja edellyttää erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja