Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 21/17: Kuluista

Phoebus   |     24.5.2017   

1. Salkunhoitajalta: Rahaston kuluista

Osuudenomistajille tiedoksi, että Phoebuksen kulut nousivat marginaalisesti toukokuussa. Taustalla on se, että Suomen verottaja päätti keväällä tulkita arvopaperisäilytys- ja säilytysyhteisöpalvelujen myynnin sijoitusrahastoille arvonlisäverolliseksi toiminnaksi, vaikka niitä on tähän asti oikeuskäytännössä ja verottajan toimesta katsottu alv-vapaan sijoitusrahastotoiminnan tukipalveluiksi. Siten maksamme säilyttäjälle toukokuun alusta lähtien 24% aiempaa enemmän.

Kyse ei ole Phoebuksen osalta kovin suurista rahoista. Mainitut palvelut maksavat rahaston nykyvolyymilla noin 3.500 euroa vuodessa ilman veroja ja arvonlisäveron määrä on siis reilut 800 euroa vuodessa. Eli 0,002% rahaston arvosta.

Periaatteellisesti asia on lukuja tärkeämpi. Verottajan tulkinta sotii suoraan aiempaa oikeuskäytäntöä vastaan, vaikka verolait eivät tältä osin ymmärtääkseni ole mitenkään muuttuneet. Se tuntuu oudolta ja siten tuntuu todennäköiseltä, että tulemme muutaman vuoden jälkeen saamaan väärin perustein perutut verot viivästyskorkoineen takaisin. Aika näyttää miten käy.

Kuten tämän kommentin tärkeysasteesta ehkä huomaatte, minulla ei tällä hetkellä ole rästissä asiakkaiden kysymyksiä. Jos jokin Phoebukseen liittyvä asia teitä askarruttaa, kysykää siis ihmeessä. Vastaan vielä 1-2 kertaa ennen lomia, mutta minua ei yhtään haittaa vaikka kevään/kesän aikana kertyisi vähän ”tilauskantaa” syksyllekin.


PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on konsultoivan varainhoidon palvelu, joka on maksullinen ja edellyttää erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja