Kysymyksiä ja vastauksia  keyboard_arrow_down

Salkun tasapainotuksesta haittaa?

Kysymyksiä ja vastauksia   |     15.5.2007   

Ymmärtääkseni te, kuten monet muutkin sijoitusasiantuntijat, suosittelette salkun tasapainottamista ”suunnitelman mukaiseen” tasapainoon – jos suunnitelma on 🙂 . Eikö tasapainotuksesta kuitenkin aiheudu liiallista kaupankäyntiä ja ”voittajien” myyntiä liian aikaisin?

Hyviä huomioita! Juuri näistä syistä salkun tasapainotus onkin järkevintä tehdä ennemmin ostamalla lisää kuin myymällä olemassaolevia sijoituksia. Näin vältetään turhaa kaupankäyntiä ja myös myyntivoittojen veroseuraamuksia.

Esimerkiksi palkasta rahastosäästettäessä on hyvä tarkistaa allokaatio vaikkapa kerran vuodessa ja suunnata sitten seuraavan vuoden sijoituksia enemmän niihin kohteisiin, jotka ovat alipainossa. Näin ei tule turhaa kaupankäyntiä eikä hyvin menestyneiden sijoituskohteiden myyntiä kesken nousuputken.

Jos taas ei ole mahdollista sijoittaa lisää rahaa, on järkevää pitää tasapainotuksen laukaisevat suunnitelman rajat melko isoina haarukoina ja tehdä tarkastelu kohtuullisen harvoin (esim. 2-3 vuoden välein). Jos sijoitussalkusta realisoidaan varoja muuhun käyttöön, on tietenkin järkevää ottaa verotusnäkökohtien lisäksi huomioon jäljellejäävän sijoitussalkun allokaatio ja siten riskiprofiili.

Yhteenvetona siis: tasapainottaminen on ilman muuta järkevää, jos näyttää siltä, että salkun riski on jotain ihan muuta kuin sen haluaisi olevan. Se on kuitenkin fiksua tehdä vain kohtuullisen harvoin ja mieluummin ostamalla kuin myymällä. Edelleen tasapainotus onnistuu usein parhaiten, jos sen aloittaa isoista kategorioista (osakkeet / korot) ja etenee vasta ilmeisten tarpeiden myötä pienempien alaluokkien virittelyyn.

Ari Kaaro