Kysymyksiä ja vastauksia  keyboard_arrow_down

Kasvu- vai tuotto-osuuksia?

Kysymyksiä ja vastauksia   |     14.12.2022   

Luin tiedotteenne rahastojen tuotonjaosta. Itselläni on rahastojen kasvuosuuksia, joten en tätä jaettavaa tuottoa saa. Onko tämä varmasti järkevä valinta vai pitäisikö ennemmin siirtyä tuotto-osuuksiin etenkin nyt kun on ollut hyviä osinkovuosia?

Kaikki hyvin: verovelvolliselle sijoittajalle kasvuosuudet ovat lähes aina järkevin valinta. Kasvuosuuksiin sijoittava saa jaettavaa tuottoa vastaavan rahasto-osuuden arvonnousun – ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Tuotto-osuuksien tuotot ovat pääomaverotuksen alaisia, mutta kasvuosuuksien kohdalla arvopapereiden tuotot (osingot, korot) sijoitetaan takaisin markkinoille rahaston sijoituspolitiikan mukaisesti. Sijoittaja maksaa vasta luovutusvoittoveron arvonnoususta siinä vaiheessa kun hän myy sijoituksensa. Tällöinkin sovelletaan pääomaverokantaa.

Tuotto-osuuksia voi toki käyttää ”maksuautomaattina”, jos haluaa sijoituksistaan vuotuista kassavirtaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös kasvuosuuksia myymällä voi hankkia saman kassavirran ja silloin saa itse päättää täsmälleen milloin ja miten paljon sijoituksistaan realisoi.

Itse asiassa suomalaisten rahastojen kasvuosuudet ovat verotehokas tapa sijoittaa. Velkakirjojen korkotuotot ja kotimaiset osingot ovat rahastoille verottomia, mutta ulkomaisista menee Suomen ja arvopaperin noteerausmaan välisen verosopimuksen mukainen lähdevero. Monissa muissa maissa on rahastoilla toisenlainen verolainsäädäntö, joka tavallaan pakottaa rahastot tarjoamaan normaalisti tuotto-osuuksia ja kasvuosuuksia voidaan käyttää lähinnä erilaisten eläkesäästöjärjestelmien sisällä.

Seligson & Co asiakaspalvelu