Kysymyksiä ja vastauksia  keyboard_arrow_down

Talletussuoja ja rahastot?

Kysymyksiä ja vastauksia   |     30.11.2023   

Kuuluvatko rahastot talletussuojan piiriin?

Miten kävisi rahastosijoitusten, jos Seligson ajautuisi konkurssiin?

Talletussuojan osalta lyhyt vastaus on, että eivät kuulu. Rahastojen varat löytyvät sen sijaan niiden säilytysyhteisöltä, vaikka rahastoyhtiölle kävisikin huonosti. Seligson & Co:n hallinnoimien rahastojen säilytysyhteisö on OP Säilytys Oy.

Pankkitoiminta ja rahastot ovat aika erilaisia. Tilitallettaja tavallaan lainaa varojaan pankille, joka sitten lainaa niitä hieman korkeammalla korolla eteenpäin, esimerkiksi asunnonostajille. Talletusvarat ovat, kuten sanonta kuuluu, ”pankin taseessa” ja voisivat periaatteessa hävitä pankin mennessä konkurssiin. Talletussuoja on vakuutus sen varalle, että näin ei pääse käymään.

Talletusuojalla on kuitenkin yläraja, tätä kirjoitettaessa 100 000 euroa per pankki per tallettaja. Tarkemmat tiedot talletussuojasta löytyvät Rahoitusvakausvirastolta.

Rahastoyhtiö ei ota asiakkailtaan lainaa omaan liiketoimintaansa, vaan huolehtii asiakkaidensa varoista kunkin sijoitusrahaston sääntöjen määrittelemän sijoituspolitiikan mukaisesti.

Asiakkaiden varat ovat siis rahastoissa, sijoitettuna arvopapereihin ja käteisvarojen osalta yleensä pankkitileille. Ne ovat erillään rahastoyhtiön omista varoista, eikä niitä voi käyttää rahastoyhtiön velkojen kattamiseen, ei edes konkurssitilanteessa.

Jos rahastoyhtiö menisi konkurssiin, niin säilytysyhteisö ottaa sen tehtävät väliaikaisesti hoitoonsa ja etsii myös uuden rahastoyhtiön hoitamaan rahastoja. Tällaisessa tilanteessa merkinnät ja lunastukset voisivat toki keskeytyä siksi aikaa, kunnes toiminnot on saatu järjesteltyä uudestaan.

Riski Seligson & Co:n ajautumisesta nopeasti ja hallitsemattomasti konkurssiin on todella pieni. Liiketoimintamme on kannattavaa, prosessimme monien vuosien ja kriisien saatossa koeteltuja, emme käytä rahastoissa monimutkaisia johdannaisrakenteita ja omat varamme ylittävät reilusti viranomaismääräykset. Lisäksi Seligson & Co:n omistaa LähiTapiola -ryhmään kuuluva erittäin vakavarainen LähiTapiola Varainhoito Oy.

Ari Kaaro