Kysymyksiä ja vastauksia  keyboard_arrow_down

Talletussuoja ja rahastot?

Kysymyksiä ja vastauksia   |     1.10.2012   

Kuuluvatko rahastot talletussuojan piiriin?

Miten käy rahastosijoitusten, jos Seligson ajautuu konkurssiin?

Talletussuojan osalta lyhyt vastaus on, että eivät kuulu. Rahastojen varat löytyvät sen sijaan niiden säilyttäjältä, vaikka rahastoyhtiölle kävisikin huonosti.

Tallettaja tavallaan lainaa varojaan pankille, joka sitten lainaa niitä hieman korkeammalla korolla eteenpäin, esimerkiksi asunnonostajille. Talletusvarat ovat, kuten sanonta kuuluu, ”pankin taseessa” ja voisivat periaatteessa hävitä pankin mennessä konkurssiin. Talletussuoja on vakuutus sen varalle, että näin ei pääse käymään. Tämän ”vakuutuksen” yläraja on 100 000 euroa per tallettaja per pankki.

Rahastoyhtiö taas ei ota asiakkailtaan lainaa omaan liiketoimintaansa, vaan huolehtii asiakkaidensa varoista kunkin rahaston sääntöjen määrittelemän sijoituspolitiikan mukaisesti. Asiakkaiden varat ovat siis erillään yhtiön omasta taseesta.

Rahastoyhtiön lisäksi varojen perään katsoo säilytysyhteisö, joka valitsee niille säilyttäjän. Seligson & Co –rahastojen säilyttäjät ovat tällä hetkellä JP Morgan, Handelsbanken ja Citi Bank.

Varat löytyvät säilyttäjältä rahastojen omaisuutena eikä niitä voi käyttää Rahastoyhtiön velkojen kattamiseen, ei edes konkurssitilanteessa.

Jos rahastoyhtiö menisi konkurssiin, niin säilytysyhteisön tulee ottaa sen tehtävät väliaikaisesti hoitoonsa ja etsiä myös uusi rahastoyhtiö hoitamaan rahastoja.

Phoebuksen ja OMX Helsinki 25:n säilytysyhteisönä on Handelsbanken, mutta muilla Seligson & Co rahastoilla säilytysyhteisönä toimii Rahastoyhtiön emoyhtiö Seligson & Co Oyj. Jos se menisi konkurssiin tai muuten menettäisi toimilupansa yhtä aikaa Seligson & Co Rahastoyhtiön kanssa, niin Finanssivalvonta asettaisi asiamiehen huolehtimaan siitä, että sijoittajien varojen hoito jatkuu (Sijoitusrahastolaki, 122 §).

Tällaisessa tilanteessa merkinnät ja lunastukset kuitenkin keskeytyisivät siksi aikaa, kun toiminnot on saatu järjesteltyä uudestaan ja sille ajankohdalle voisi toki sattua merkittäväkin kurssilasku.

Riski Seligson & Co:n ajautumisesta nopeasti ja hallitsemattomasti konkurssiin on kuitenkin varsin pieni. Liiketoimintamme on kannattavaa, emme käytä monimutkaisia johdannaisrakenteita, joihin suurin osa finanssialan viime vuosien tappioskandaaleista on liittynyt, ja omat varamme ylittävät moninkertaisesti viranomaismääräykset.

Ari Kaaro

PS. Olemme käsitelleet asiaa edellisen kerran vuonna 2007, täällä.