Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 11/24: Tietoevry/rahastoluokka

Phoebus   |     13.3.2024   
  1. Avaisitko meille Phoebuksen karavaanissa taivaltaville Tietoevryn spinnausta (Banking) ja ajatuksiasi siitä. Oletan, että et ole heti osakkeita laittamassa lihoiksi?

Oletat todennäköisesti oikein. En ole vielä asiaa tarkemmin miettinyt, mutta kuten edellisessä katsauksessamme kerroin, olen yleensä myynyt jakautumisissa saamiamme osakkeita vähän turhan aikaisin. Kärsivällisyys olisi tuottanut paremmin.

Tässä tapauksessa on vähän turhan aikaista miettiä, kun emme vielä edes tiedä tulemmeko kesäkuun lopulla saamaan Tietoevry Banking osakkeita vai ei. Yhtiöhän kertoo, että se edelleen jatkaa myös neuvotteluja toiminnan myynnistä.

Tulkitsen itse tämän hieman erikoisen lähestymistavan siten, että jokin taho on kai tarjoutunut ostamaan toiminnan sinänsä ihan hyvään hintaan, joka ei kuitenkaan heijasta niin sanottujen ”fintech-yhtiöiden” arvostuksia. Joten Tietoevry halua katsoa, mitä mieltä markkinat voisivat olla? Se on toki vain spekulaatiota.

Tätä kirjoittaessani Tietoevryn kurssi on 21,30 euroa ja markkina-arvo 2522 m€. Lisäksi yhtiöllä on nettovelkaa 912 m€, joten bruttoarvo on 3434 m€, Kun sen suhteuttaa oikaistuun liikevoittoon (359 m€) niin yritysarvo suhteessa oikaistuun liiketulokseen (EV/EBITA) on siis 9,6x.

Tietoevry Banking edustaa liikevoitosta vajaat 20%, joten jos sen arvostaisi samoilla kertoimilla, sen bruttoarvo olisi noin 660 m€, josta pitää vähentää ne 190 m€ nettoveloista, jotka sille siirtyvät. Osakkeen arvo olisi silloin noin 4 euroa.

Ajatus kai on, että ”fintech-arvostus” voisi olla selvästi tätä korkeampi. Siten ainakin Tietoevry perustelee listaamishanketta. Mutta onko näin – aika näyttää?

Olen vähän allerginen sanalle ”fintech”, koska sitä käytetään aika lailla miten sattuu. Esimerkiksi PayPal USA:ssa oli ”fintech”, vaikka se yksinkertaistettuna on postilaatikko, jonne nettiostajat ja –myyjät tallettavat luottokorttinsa, jotta heidän ei tarvitsisi antaa niitä toisilleen. ”Fintech-hajppi” onkin hiipunut, osake on kolmessa vuodessa laskenut -80% ja arvostetaan nyt samoilla tuloskertoimilla kuin tavanomaiset rahoitusalan yhtiöt.

Ruotsissa ”Enkla”, joka tarjosi netissä pankkeja halvempia asuntolainoja, markkinoitiin ”fintechinä”, kunnes se meni viime marraskuussa konkurssiin. Ja niin edelleen.

Mutta, jos ”fintechiä” on olemassa, niin ehkä yhtiössä, joka toimittaa rahoituspalvelujen tarjoajille tarvittavaa teknologiaa, kuten Tietoevry Banking.

Pitäisikö sellaistenkaan yhtiöiden arvostukset olla korkeita, jos kannattavuus ja kasvu ovat huonompia kuin Tietoevryn muissa toiminnoissa – en tiedä? Teknologia on vain työkalu varsinaisen toiminnan tehostamiseen. Mutta tulee joka tapauksessa olemaan mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu.

Tietoevryn paino Phoebuksen salkussa on 2,9%, joten yllä esittämäni luvuilla Tietoevry Bankingin paino tulisi olemaan vain reilut 0,5%. Se ei tule ratkaisemaan rahaston menestystä. Toisaalta olen oppinut, että spin-offeja ei kannata myydä liian hätäisesti. Joten katsotaan kesällä/syksyllä, mikä on tilanne.

 

  1. Salkunhoitajalta: Phoebuksen rahastoluokka muuttuu.

Suomen Sijoitustutkimus, joka julkaisee Rahastoraporttia, aikoo siirtää Phoebuksen luokasta ”Osakerahastot Suomi” luokkaan ”Osakerahastot maailma”. Muutos on minusta looginen, eikä sillä ole mitään käytännön merkitystä.

Maailman suurin rahastojn luokittaja Morningstar on jo toistakymmentä vuotta pitänyt Phoebuksen kategoriassa ”Osakkeet maailma joustava” rahaston sijoitusten perusteella.

Luokittajien ongelma on, että Phoebus on nimenomaan suunniteltu olemaan kuulumatta mihinkään lokeroon (paitsi, että se on aina osakerahasto). Silloin menettäisimme muiden lokeroiden tarjoamat parhaat sijoitusmahdollisuudet ja oikein hyvät mahdollisuudet ovat harvassa.

Tällä hetkellä 37,0% Phoebuksen osakesijoituksista on Pohjoismaissa, 20,5% on muualla länsi-Euroopassa (Ranska, Sveitsi, Italia) ja 42,5% USA:ssa. Kuten viikon 43/2023 blogissa kerroin, USA:n paino on noussut lähinnä hyvän kurssikehityksen takia (olen sen jälkeen hieman vähentänyt amerikkalaisia sijoituksiamme).

Jos Phoebus ei löydy Rahastoraportista vanhalta paikalta, katsokaa siis maailman osakerahastojen joukosta.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 5. huhtikuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja