Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 09/24: Berkshire/bulkkituotteet

Phoebus   |     29.2.2024   
  1. Salkunhoitajalta: Buffettin vuosikirje Berkshire Hathawayn omistajille

Warren Buffettin vuosittainen kirje Berkshire Hathaway –vakuutusyhtiön omistajille julkaistiin viime lauantaina ja kannattaa taas lukea. Kuten Buffett siinä toteaa, hän kirjoittaa sen joka vuosi itse (eikä joku mediakonsultti tai sijoittajasuhdevastaava) ja se on usein täynnä iättömiä viisauksia hauskasti esitettyinä.

Itse hän kirjoitta koska hän kokee, että toisten ihmisten rahojen hoitajana hän on velvollinen kommunikoimaan suoraan osakkeenomistajien kanssa (siksihän tämä blogikin on olemassa). Tänä vuonna kirje on osoitettu hänen sisarelleen Bertielle (ja muille omistajille).

Bertie on hänen mukaansa erityisen viisas siksi, että hän intuitiivisesti ymmärtää, että erilaisilla sijoitusvinkeillä ei ole mitään arvoa. Jos Bertie löytäisi maatilaltaan kultaa, antaisiko hän naapureilleen tarkan kartan kultavarannoista? En yhtään epäile Bertien hyviä naapurisuhteita, mutta aivan niin hyviä ne tuskin ovat?

Buffettin kirje on täynnä ajankohtaisia viisauksia, vaikka ne eivät kovin tuoreita ole. Kuten se, että jo vuonna 1863 USA:n ensimmäinen ”Comptroller” Hugh McCulloch (suunnilleen valtion tarkastusviraston johtaja) kertoi pankeille, että ”lurjuksen kanssa ei pidä tehdä kauppoja uskoen, ettei tule huijatuksi”. Buffett toteaa syyllistyneensä samaan, viitaten kai Berkshiren riitaan ostamansa Pilot Travel Centers –yhtiön entisten omistajien kanssa loppuvähemmistön lunastushinnasta.

Hän esittelee pari Berkshiren osittain omistamaa listattua yhtiötä, joista toinen perustettiin 1850 ja toinen 1886 ja kertoo, miksi teki ison virheen sijoittaessaan sähkönjakeluun. Paljon muitakin viisauksia löytyy, joten kannattaa lukea (16 sivua).

Ja kun kerran aloittaa, miksi ei lukisi niitä kaikkia? Berkshire Hathawayn nettisivuilta löytyvät kaikki kirjeet vuodesta 1977 (yhteensä 47 kpl). Olen monesti kertonut, että nämä ovat yhdistettyinä minusta ehkä ”mailman paras sijoituskirja”. Ja vieläpä täysin ilmainen (Bertie on aivan varmasti lukenut ne kaikki).

 

 

  1. Metsäyhtiöt näyttävät erinomaisilta yhtiöiltä. Silti Phoebuksessa ei ole yhtään. Kiinnostaisi kuulla, onko alan mallissa mielestäsi jotain ongelmia, koska voisi ajatella sinun ihan välttävän niitä?

Vastasin itse asiassa juuri tähän kysymykseen jo 18 vuotta sitten blogissa 20/2006.

Metsäyhtiöiden puute Phoebuksesta ei johdu siitä, että välttelisin toimialaa mistään ideologogisista syistä – päinvastoin minulla on itselläni useita metsätiloja. Mutta pyrin välttämään bulkkituoteyhtiöitä, ja metsäyhtiöt ovat minusta sellaisia.

Bulkkituotteissa (sellu, puutavara, paperi, kartonki, vaneri jne) yhtiö ei pysty vaikuttamaan tuotteidensa hintaan, koska tuote on kaikilla sama ja hinta on siksi kaikille sama. Siten ainoaksi kilpailuvaltiksi jää kilpailijoita pysyvästi alempi tuotantokustannus.

Tuotantokustannus riippuu usein asioista, joihin yhtiö itse ei pysty vaikuttamaan, kuten esimerkiksi valuuttakurssit, palkat tai verotus. Siksi kilpailuetu ei aina ole pysyvä.

Toki joissakin bulkkituotteissa voi varmasti ajatella, että jollain yhtiöllä olisi pysyvämpi kilpailuetu, jos esimerkiksi suolakaivos tai öljylähde on geologisista tai logistisista syistä paljon kilpailijoitaan halvempi hyödyntää. Se ei nähdäkseni päde metsään.

Ongelma on, että vaikkapa uusia kaivoksia ei perusteta, elleivät ne ole vanhoja tehokkaampia, joten ”kilpailurima” laskee koko ajan teknologisen kehityksen myötä. Jos jokin kaivos on tänään maailman tehokkain, se ei välttämättä ole sitä kovin kauan.

Yhteiskunnat haluavat monesti verottaa ”liian kannattavia luonnonvaroja” muita yrityksiä enemmän. Sen näemme esimerkiksi Norjassa ”windfall-veroina”, niin vesi- ja tuulivoimassa kuin öljyn poraamisessa ja lohen kasvatuksessa.

Metsäyhtiöiden osalta en ole löytänyt pitkäaikaisia kilpailuetuja (ehkä siksi, että en niitä seuraa). Kerroin viikon 10/2021 blogissa, että olin katsonut ruotsalaista SCA:ta, kun sen bruttoarvo (osakkeiden markkina-arvo + nettovelat) vastasi vain metsien arvoa ja teollisuuden sai ilmaiseksi. Kerroin viikon 31/2012 blogissa, että olimme Peterin kanssa katsoneet Metsä Boardin obligaatioita, kun yhtiö oli menossa konkurssiin. Ja kerroin viikon 39/2006 blogissa, että olin harkinnut silloin listattua TimberWestiä, joka omisti suurimman osan Vancouver Islandista Kanadassa.

Kaikissa oli kuitenkin kyse siitä, että mielestäni markkinat olivat väärässä ja oletin pystyväni sitä hyödyntämään. Tarkemmin ajateltuna en sitä tehnyt, koska se ei olisi ollut Phoebuksen sijoitusfilosofian mukaista (olisimme toki tienanneet niillä kaikilla rahaa). Sen enempää en ole metsäyhtiöitä miettinyt.

– – –

Ylipitkän intron jälkeen lyhyt vastaus siis on, että pyrin keskittymään yhtiöihin, jotka voivat itse vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Bulkkituoteyhtiöt harvoin voivat.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 15. maaliskuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja