Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 13/06: Stockmann

Phoebus   |     31.3.2006   

 

  1. Onko mielestäsi Stockmannin kurssi ennätyskorkea kun se suhteutetaan liiketoiminnan nykyiseen laajuuteen, tulevaisuuden näkymiin Venäjällä, jne? Näetkö edelleen laajennuksen aiheuttavan riskin Helsingin tavaratalon toiminnalle ja tulokselle? Yhtiökokouskatsauksessa tj antoi ymmärtää, että rakennushanke pystyttäisiin viemään läpi isommitta vaikutuksitta kaupankäyntiin.

Olet aivan oikeassa siinä, että Stockmannin osake on viime vuosina noussut selvästi nopeammassa tahdissa kuin yhtiön tulos, joten arvostus on entistä kalliimpi. Kun samalla yhtiön tulos on ennätyshyvä, se tarkoittaa, että riskimme on moninkertaistunut.

Vuoden 2002 P/E-luku oli 16,2x, viime vuoden vastaava 25,2x. Todellinen arvostus on alempi, koska tase on vahva, mutta myös ”velaton P/E” on noussut. Vuonna 2002 se oli 15,0x, viime vuonna jo 23,5x.

Merkittävin potentiaali on siinä, että Venäjältä tulee joskus muutakin kuin verta, hikeä ja kyyneleitä. Viime vuonna Venäjä edusti 20% henkilöstöstä, 10% liikevaihdosta ja alle 1% tuloksesta. Tämä ei tietenkään vastaa Stockmannin pidemmän aikavälin tavoitteita. Itse asiassa yhtiön tavoite on, että vuonna 2008 kolmasosa liikevaihdosta ja tuloksesta tulisi Suomen ulkopuolelta (enimmäkseen Venäjältä, osin Baltian maista). Avainkysymys lienee milloin Venäjä pääsee WTOhon mukaan, jotta tullit poistuvat. Aika näyttää.

Kun huomioi, että se 13% pääomasta, joka on sitoutunut Venäjälle, ei vielä tuota mitään, arvostus näyttää hieman järkevämmältä. Velaton P/E olisi noin 20x, jos se tuottaisi kuin Suomessa ja noin 18x, jos Stockmann saavuttaisi tavoitteensa ulkomaiden tuloksen osalta vuonna 2008. Se ei ole kasvuyhtiölle kohtuuton, mutta huomaa sana ”jos”.

Helsingissä on minusta merkittävä riski, että asiakkaat väsyvät rakennustyömaahan. Sen näkee yksinkertaisesti katsomalla pitkin Mannerheimintietä (tai Keskuskatua). Tämä on koko Stockmannin osalta erittäin olennainen asia, koska Helsingin tavaratalo edustaa käsittääkseni selvää enemmistöä tavarataloryhmän tuloksesta tänään.

Riski on nimenomaan väsyminen, ei äkkinäinen aversio – se kumuloituu siis projektin loppuvaiheissa. On siis itsestään selvää, että mielipiteeni ei ole kovin paljon voinut muuttua kuukaudessa, kun riskistä ei vielä ole poistunut edes se kuudeskymmenesosa, joka ajasta on kulunut. Jonkinlaista pientä osviittaa riskin toteutumisesta tai sen välttämisestä voimme ehkä odottaa jo 2008/2009, varsinaisen vastauksen saamme 2010/2011.

Stockmann on hyvä yhtiö, ja johto tekee varmasti kaikkensa riskin välttämiseksi. Onnistuuko – aika näyttää.

.