Phoebus – sijoitusfilosofia  keyboard_arrow_down

Phoebus – sijoitusfilosofia

Phoebus sijoittaa pitkäjänteisesti Warren Buffettin viisauden mukaisesti: ”Jos et aio omistaa osaketta 10 vuotta, älä edes kuvittele omistavasi sitä 10 minuuttia.”

En niinkään sijoita osakkeisiin, vaan ostan pieniä paloja erinomaisista yhtiöistä. Arvioin sijoituksiamme yrityksen tuloskehityksen – en osakkeen kurssikehityksen – perusteella. Pitkällä aikavälillä nämä aina seuraavat toisiaan. En silti voi luvata, että pärjäisimme markkinoita paremmin. Päinvastoin, älykäs sijoittaja huomaa, että kertoimet ovat meitä vastaan lähinnä rahaston hallinnointipalkkiosta johtuen.

Mutta lupaan, että olen sijoittajien kanssa samassa veneessä. Omasta varallisuudestani merkittävä osa on sijoitettu Phoebusiin. Jos emme onnistu, häviän itse enemmän kuin useimmat muut.

Rahaston hallinnointipalkkio jakautuu kiinteään sekä tuottosidonnaiseen osaan. Jos en onnistu ylittämään indeksin tuottoa, sijoittaja maksaa vain kiinteän palkkion, joka on alhaisempi kuin muissa suomalaisissa osakerahastoissa. Jos pärjään hyvin, yhtiö tienaa enemmän.

Rahaston kustannustehokkuutta korostaa se, että en käy aktiivista osakekauppaa. Pidän välityspalkkiot alhaisina.
Phoebus sijoittaa usein osakkeisiin, jotka eivät ole ”muodissa”, koska haluan ostaa ne järkeviin hintoihin silloin kun kysyntä on alhainen.

Tämä merkitsee, että rahaston tuotto lyhyellä tähtäimellä voi poiketa merkittävästi markkinoiden tuotosta. Varsinkin spekulatiivisista syistä voimakkaasti nousevilla markkinoilla on todennäköistä, että rahasto jää indeksistä jälkeen.

Vaadin kohdeyritystemme johdolta suurta avoimuutta ja ehdotonta rehellisyyttä, enkä voi vaatia vähempää itseltäni. Pyrin kertomaan laajasti ja avoimesti sijoituksistamme ja niiden taustoista. Myös silloin kun ei mene niin hyvin. Rahaston sijoitukset ovat tavanomaista keskittyneemmät, joten jonkin sijoituksen epäonnistuminen voi vaikuttaa merkittävästi rahaston arvoon. Uskon kuitenkin, että keskittymällä niihin yhtiöihin, joita voin tarkasti seurata, pärjäämme keskimäärin paremmin kuin hajauttamalla voimakkaasti.