Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 41/23: Kassa/lemmikkieläimet

Phoebus   |     13.10.2023   
  1. Luin juuri aina laadukkaan Seligsonin uusimman katsauksen, mutta yksi kohta tekstissäsi särähti korvaan: ”kassamme kasvoi ja oli syyskuun lopussa 8,1 % rahaston arvosta. Se on liikaa, mutta haluan kuulla mitä suurin omistaja LähiTapiola aikoo tehdä, ennen kuin ostan lisää osakkeita.” Olisi hyvä, jos voisit tuota lausettasi avata hieman lisää?

Ei siinä sen kummempaa kuin, että en ole aivan varma mitä LähiTapiola, joka on Phoebuksen suurin omistaja yli kuudenneksen osalla rahastosta aikoo osuuksilleen tehdä. Tapaan heidän sijoitusjohtajiaan lähiaikoina ja jos eivät ole ainakaan lunastamassa niin laitan toki kassan töihin. Jos he sen sijaan haluaisivat vähentää omistustaan, niin minusta olisi tyhmää ostaa nyt osakkeita, joita heti joutuisin myymään.

Ihan normaalia likviditeetin hallintaa siis, joka on niitä salkunhoitajan työn tylsiä pikkuasioita, joista mediassa ei kirjoiteta, vaikka ne ovat tärkeitä kustannusten minimoinnin kannalta.

Tavanomaista vähän isompi kassa ei myöskään tällä hetkellä rasita meitä kohtuuttomasti, kun saamme sille lähes 4% korkoa. Phoebus on kuitenkin osakerahasto, joten kassan pitää tietenkin keskimäärin olla nykyistä pienempi.

 

 

  1. Oletko miettinyt kotieläimiin liittyvää globaalia bisnestä? Ihmiset vaikuttavat olevan melko maksuvalmiita lisäämään kulutustaan kotieläinten ruokaan, hoitoon, vakuutuksiin, koulutukseen yms. Onko tämä kotieläinten inhimillistämisen trendi totta globaalillakin tasolla? Jäin asiaa miettimään, kun näin Mars-sijoittajasuvun kahmineen tätä ”Pet care- osastoa” itselleen. Samoin kauppojen hyllytilojen optimointi ja myyntitilan lisäys (ainakin Suomessa) vihjaa siihen suuntaan, että kotieläinten hyvinvointiin panostetaan?

Olet minusta ihan oikeassa. Varsinkin kaupungeissa esimerkiksi koirat ovat nykyään perheenjäseniä, eivätkä työrukkasia. Maaseudulla tilanne voi ehkä olla toinen.

Phoebuksen yhtiöistä Tractor Supply hyötyy eniten tästä trendistä. Neljäsosa myynnistä koostuu koirien, kissojen ja kanojen rehuista sekä koirien hyvinvointipalveluista. Lisäksi se myy hevosten ja nautojen rehuja.

Olen joskus miettinyt maailman suurimman eläinlääkeyhtiö Zoëtiksen (entinen Pfizer Animal Health) lisäämistä salkkuun, mutta sen tuotevalikoima ei ole minusta kestävällä pohjalla. Sen myynnistä on edelleen 31% tuotantoeläinten antibiootteja, joka ei antibioottiresistenssin takia voine kauaa jatkua. Osuus on toki jatkuvasti pienentynyt. USA:ssa Zoëtiksen myynnistä on jo 82% kotieläinten lääkkeitä, mutta kansainvälisestä myynnistä vain puolet. Siksi en ole siihen sijoittanut. Joku voisi kutsua sitä ”ESG:ksi”, mutta minä ajattelen sitä vain liiketoiminnan kehitysnäkyminä.

Olen myös joskus katsonut SwedenCare –yhtiötä, joka tekee koirien hammaspurulääkkeitä. Lähinnä koska Spiltan Invest, jonka omistaja olen ja jota arvostan, on siihen sijoittanut. Mutta en ole ymmärtänyt sen kilpailuetuja riittävän hyvin.

Se, että Mars on lisännyt lemmikkieläinruokien tarjontaansa ei ole minusta yllätys. Niin kauan kuin muistan – siis ikiajoista saakka – maailman suurimmat lemmikkieläinruokien valmistajat ovat olleet Mars, General Mills, Nestlé ja Colgate. Tunnemme firmat paremmin suklaapatukoista, aamiaismuroista, kahvista ja hammastahnoista, mutta siinä sivussa ne ovat jo aikoja suvereenisti hallinneet myös eläinruokamarkkinoita.

Lopuksi kuitenkin varoitus. Se, että jokin toimiala kasvaa ei suinkaan tarkoita, että toimialan yhtiöt olisivat hyviä sijoituksia. Ainoastaan, jos jollain toimialan yhtiöllä on kestäviä kilpailuetuja, joiden varassa se voi vuosikausia olla kilpailijoitaan kannattavampi, voi se olla hyvä sijoitus. Yhtälöä tietenkin vähän helpottaa, jos toimialakin kasvaa, mutta se ei ole ratkaisevaa. Kilpailukyky on ratkaisevin.

Minun osaamiseni ei riitä siihen, että löytäisin maailman lemmikkieläinyhtiöistä ne, jotka jatkossakin ovat kilpailukykyisimmät. Sen sijaan tiedän melko varmasti, että ”for life out there” Tractor Supply tullee jatkossakin olemaan kilpailukykyinen maaseutukauppa.

 

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 27. lokakuuta.


 

 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja