Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 41/19: Fortum

Phoebus   |     9.10.2019   
  1. Salkunhoitajalta: Fortum ja Uniper

Fortum ilmoitti eilen sopineensa ostavansa 20,5% lisää saksalaisesta Uniperista 2,3 miljardin euron hinnalla, jos kilpailuviranomaiset kaupan hyväksyvät. Mitä siitä pitäisi ajatella?

Ulkopuolisena asiaa on vaikea analysoida, mutta oletan, että Fortumin tavoitteet Uniperin omistuksen suhteen eivät ole muuttuneet. Uniperissa Fortumia kiinnostanee eniten Ruotsin toiminnot, jotka lisäisivät Fortumin pohjoismaisen vesivoiman tuotantoa kolmenneksella ja ydinvoiman tuotantoa puolelle, jos Fortum saisi ostaa ne Uniperilta. Lisäksi yhtiöillä voisi olla synergioita Venäjällä, jossa kummallakin on merkittävästi kaasuvoimaa.

Aiemmin oletin, että Fortum pyrkisi vaihtamaan Uniperin kanssa nuo liiketoiminnot Fortumin omistamaan osakepottiin niin, että Uniper säilyisi itsenäisenä yhtiönä (ilman Ruotsin ja ehkä Venäjän toimintoja) ja siten, että Uniperin muiden osakkeenomistajien osuus Uniperin muista liiketoiminnoista kaksinkertaistuisi, kun Uniper ostaisi puolet osakkeistaan takaisin. Se tie ei enää näytä kovin todennäköiseltä.

Fortumin liike on silti ymmärrettävä. Olihan Uniperin vanha johto, joka on jo saanut potkut, selvästi vastahakoinen tekemään Fortumin kanssa mitään. Jos Fortum saa lisäosuuden ensi vuonna ostettua, tilanne selkiytyy. Hintalappu on kallis, mutta vielä kalliimpi olisi silti todennäköisesti ollut vuosikausia jatkunut pattitilanne.

Hieman ironista on, että Fortum joutunee nyt pyrkimään tavoitteisiinsa siten, että se myy Uniperin turhia osia pois sen sijaan, että se olisi ostanut Uniperilta haluamansa osat. Uniperin vastahakoisuus on siten nähdäkseni tuhonnut yhtiön mahdollisuuden pysyä itsenäisenä. Meille Fortumin omistajina sillä ei toki ole mitään väliä.

Sen sijaan meille on väliä sillä, että Fortumin riski sijoituksena nähdäkseni vähän nousee. Uniperin osto ei toki ole läheskään niin dramaattinen kuin lehdistä voi lukea – liikevaihto ei kerro Uniperin koosta mitään, koska sen 80 miljardin euron kaasun tradingtoiminnot eivät tee kuin muutaman sata miljoonaa euroa liiketulosta.

Parempi yhtiöiden koon mittari on markkina-arvo. Uniperin osakkeiden markkina-arvo on tänään 10 miljardia euroa ja nettovelkaa sillä on vajaa miljardi. Yritysarvo on siis noin 11 miljardia. Fortumin osakkeiden markkina-arvo on reilut 18 miljardia euroa ja nettovelkaa sillä olisi Uniperin osakkeiden lisäoston jälkeen vajaat 8 miljardia. Yritysarvo olisi siis 26 miljardia, josta Uniperin osakkeet edustaisivat 7 miljardia ja Fortumin oma toiminta 19 miljardia. Fortum on siis näin katsoen noin puolet Uniperia suurempi. Oikaistu käyttökate on myös Fortumilla vajaan kolmanneksen Uniperin vastaavaa suurempi.

Mutta projekti myydä osia Uniperista, jotta yhtiön rakenne vastaisi Fortumin tahtotilaa on silti mittava ja tullee kestämään vuosikausia. Sinä aikana Fortumin tulosluvut tulevat olemaan vaikeaselkoisia ja kun yhtiö ei ole selvästi ilmaissut mihin se konkreettisesti pyrkii, sijoittajien epävarmuus tullee muutamat lähivuodet olemaan normaalia suurempi.

En ole eilisen ilmoituksen takia tehnyt salkkuumme muutoksia. Suuremman epävarmuuden ja aiemmin odottamaani mittavamman restrukturointiprojektin takia pidän kuitenkin selvänä, että en tule ainakaan lisäämään omistustamme Fortumissa lähiaikoina. Uniperilla on kyllä kaikki edellytykset olla Fortumille fiksu osto, mutta lopputuloksen näemme todennäköisesti aikaisintaan 3-5 vuoden kuluttua.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 1. marraskuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja