Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 38/19: Informaatio

Phoebus   |     20.9.2019   

1. Kysyisin miten olet käynyt tapaamassa (sanotaan vaikka viimeisen vuoden aikana) sijoituskohteidemme varainhoitajia eli yritysjohtoa kasvokkain? Onko henkilökohtainen tapaaminen mielestäsi tärkeää nykyään, kun yhteydenpitoa voi hoitaa digitaalisesti monin eri tavoin? Omasta mielestäni on, mutta mitä itse ajattelet?

Olen viime vuosina trendinomaisesti tavannut yhtiöidemme toimitusjohtajia yhä vähemmän kasvokkain. Ehkä olen tullut laiskemmaksi, mutta ennen kaikkea se johtuu informaation jakelun merkittävästä tehostumisesta, joka on mahdollistanut tehokkaamman ajankäytön. Osittain se johtuu myös salkkumme entistä pienemmästä Suomi-painotuksesta ja entistä suuremmasta suuryhtiöiden painotuksesta.

– – –

Tiedonsaanti on kieltämättä helpottunut paljon siitä, kun aloitin analyytikkona 30 vuotta sitten. Jos silloin internetiä edeltävänä aikana halusi jostain yhtiöstä tietoja, piti tilata vuosikertomus postitse tai mennä käymään. Nykyään muutamalla hiiren klikkauksella saa kaiken tarvittavan tiedon ja suurin ongelma on ehkä seuloa valtavasta tietotulvasta relevantin tiedon esiin.

Havahduin itse tähän muutokseen ensimmäistä kertaa reilut kymmenen vuotta sitten, kun kävin Oslossa tapaamassa kulutustavarayhtiö Orklan johtoa yhtiön pääomamarkkinapäivillä. Muutaman tunnin esittelyjen takia olin 18 tuntia reissussa – ja kotiin tullessani kaikki materiaali löytyi yhtiön nettisivuilta. Totesin, että olisin voinut säästää 95% käyttämästäni ajasta (ja paljon rahaa) jäämällä kotiin tietokoneen ääreen.

Pitää toki huomata, että suuryhtiöiden ja pienyhtiöiden välillä on tässä suhteessa melko iso ero. Suurten, analyytikoiden laajasti seuraamien yhtiöiden tulosesittelyt ovat lähes aina minulle hyödyttömiä. Erityisesti USA:ssa vaikuttaa siltä, että neuvottelupuheluissa analyytikoiden on tärkeämpää saada äänensä kuuluviin kuin kysyä jotain järkevää. Puheluissa kysellään pieniä yksityiskohtia, eikä suureen kuvaan (yhtiön strategiaan) juuri kiinnitetä huomiota.

Pääomamarkkinapäivät ovat usein hieman hyödyllisempiä. Niissä yhtiöt pyrkivät nimenomaan valottamaan pidemmän ajan strategioita. Toki niissäkin keskustelu on aika rajoittunutta – vaatiihan jo arvopaperimarkkinalaki, että varsinaista uutta tietoa ei anneta muuten kuin yhtiön virallisissa pörssitiedotteissa.

Hyödyllisintä on minusta tavata pienempien yhtiöiden johtoa, sekä tulosten julkistamistilaisuuksissa että pääomamarkkinapäivillä. Pieniä yhtiöitä seuraavat yleensä vain harvat analyytikot ja keskustelu on siksi vapaampaa ja relevantimpaa kuin suuryhtiöiden vastaavissa tilaisuuksissa.

Siksi henkilökohtaiset tapaamiseni keskittyvät lähinnä pienimpiiin yhtiöihimme. Suomessa käyn melko usein L&T:n, Tikkurilan, Exel Compositesin, Vaisalan ja Oriolan tilaisuuksissa. Toki näistäkin yhtiöistä saa nykyään niin hyvät tiedot netistä, että kalenterin mennessä solmuun en koe välttämättömäksi olla paikan päällä.

Ulkomaisia yhtiöitämme ja suurempia suomalaisia yhtiöitämme seuraan sen sijaan mielestäni tehokkaimmin netistä.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 11. lokakuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja