Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 34/19: Air Liquide

Phoebus   |     22.8.2019   

1. Missä mennään Air Liquiden osalta? Onko Airgasin sulautuminen ollut menestys? Miltä tulevaisuus näyttää?

Kysymyksesi on erinomainen. Minusta jokaisen yhtiön olisi syytä noin 3-5 vuotta ison yritysoston jälkeen tehdä julkinen laskelma siitä, miten osto on onnistunut. Olen toiminut reilut 30 vuotta osakemarkkinoilla enkä kertaakaan sellaista ole nähnyt. Osasyy lienee se, että useimmat yritysostot epäonnistuvat mutta, jos on itselleen rehellinen – kuten parhaat yhtiömme ovat – epäonnistumisiakin pitäisi pystyä myöntämään.

Lyhyt vastaus on, että Air Liquidin Airgas –osto on nähdäkseni ollut kohtuullisen hyvä. Täyttä varmuutta siitä on ulkopuolisen vaikea yhtiön luvuista toki saada, mutta alla yritän avata luvut niin hyvin kuin julkisten materiaalien perusteella osaan.

– – –

Air Liquide osti amerikkalaisen Airgasin vuonna 2016. Tiedämme varmuudella sen, että Air Liquiden Amerikan toimintojen ja Airgasin yhdistetty liikevaihto vuonna 2015 (pro forma) oli 9,303 miljardia dollaria, käyttökate oli 2,216 miljardia dollaria, poistot olivat 700 miljoonaa dollaria ja liiketulos oli 1,516 miljardia dollaria.

Tiedämme myös, että ne toiminnot, joita kilpailuviranomainen käski Air Liquiden myydä, edustivat 270 miljoonan dollarin liikevaihtoa. Jos ne näyttivät samoilta kuin Air Liquiden muut Amerikan toiminnot ennen kauppaa, niiden käyttökate oli todennäköisesti noin 86 miljoonaa dollaria ja liiketulos noin 63 miljoonaa dollaria.

Lopuksi tiedämme, että viime vuonna Air Liquiden Amerikan toimintojen liikevaihto oli 9,427 miljardia dollaria, käyttökate oli 2,417 miljardia dollaria, poistot olivat 799 miljoonaa dollaria ja liiketulos oli 1,617 miljardia dollaria.

Näiden lukujen perusteella liikevaihto Amerikoissa on siis kolmessa vuodessa kasvanut 4%, käyttökate on kasvanut 13% ja liiketulos on kasvanut 11% siitä, mitä Air Liquiden ja Airgasin pro forma luvut olivat vuonna 2015, korjattuna yritysmyynneillä.

Pois lukien yritysmyynnit Air Liquiden Amerikan toimintojen käyttökate on siis kolmessa vuodessa kasvanut 287 miljoonaa dollaria laskien Air Liquiden ja Airgasin yhteisistä luvuista vuonna 2015. Air Liquiden tavoite oli saavuttaa 300 miljoonan dollarin synergiat, joista se kertoi viime vuoden lopussa saavuttaneensa 290 miljoonaa dollaria. Edellisvuoden (2017) lopussa se kertoi saavuttaneensa 215 miljoonan dollarin synergiat, joten vaikutus vuonna 2018 lienee ollut keskimäärin noin 250 miljoonaa dollaria.

Minusta luvut ynnäävät melko hyvin. Se, että liiketulos ei ole kasvanut aivan käyttökatteen tahdissa johtuu Airgas-kaupan aineettomien oikeuksien poistoista (50-100 miljoonaa dollaria vuodessa), jotka eivät taloudellisessa mielessä ole ”oikeita kuluja”. Joten johtopäätökseni on, että kauppa on mennyt aika lailla juuri siten, kuin Air Liquide sen suunnittelikin.

Mikä osa Amerikan tulosparannuksesta tulee Airgasin toiminnoista ja mikä osa tulee Air Liquiden entisistä Amerikan toiminnoista ei toki lukujen perusteella selviä.

– – –

Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta uskoisin Air Liquiden tulevaisuuden muistuttuavan aika lailla yhtiön menneisyyttä. Viimeisen 30 vuoden aikana yhtiön liikevaihto on kasvanut noin 6% vuodessa ja tulos per osake noin 7% vuodessa. Osinko on kasvanut reilut 8% vuodessa. Huomioitavaa on, että kasvu on ollut jatkuvaa, tulos on notkahtanut vain muutaman prosentin pahimmissakin olosuhteissa.

Johto on tulevaisuuden suhteen hyvin optimistinen. Air Liquide kertoo pelkästään vetykaasumarkkinoiden olevan 30 vuoden päästä noin 2500 miljardin dollarin arvoiset, jolloin vain prosentin markkinaosuus tuplaisi yhtiön nykyisen liikevaihdon. Toteutuuko tuo ennuste jää nähtäväksi, mutta yhtiö on nähdäkseni eräs parhaistamme. Ei ole mikään sattuma, että se on suurin sijoituksemme.

Ehkä 6-8% kasvu ei ole rakettimaista, mutta se riittää minulle enemmän kuin hyvin. Harva yhtiömme on niin ennakoitava kuin Air Liquide.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 6. syyskuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja