Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 02/19: Yrityskohtaiset tunnusluvut

Phoebus   |     11.1.2019   

1. Näkeekö Phoebuksen salkun yrityskohtaisia osinkoja mistään? Olisi aika hankala alkaa itse tutkia jokaista eri yritystä netistä. Löysinkin kokonaisosingot tilinpäätös- ja toimintakertomuksesta.

Phoebuksen saamat kokonaisosingot näkyvät tosiaan parhaiten rahaston tilinpäätöksessä. Kyseessä on silloin käteisosingot lähdeverojen jälkeen (maksamme USA:ssa ja Saksassa 15% lähdeveroa, Tanskassa 27%, Ruotsissa ja Ranskassa ei mitään). Sen sijaan luvussa ei luonnollisesti näy se, että monet yhtiömme jakavat varoja ostamalla omia osakkeitaan.

Kerroin tarkemmin osingoista ja sitä miten niihin suhtaudun alle vuosi sitten katsauksessa 1/2018, joten kannattaa ehkä lukea se ensin.

Mainitsin muun muassa, että amerikkalainen autojen varaosien myyjämme O’Reilly Automotive on seitsemässä vuodessa vähentänyt ulkona olevien osakkeidensa määrän kokonaiset 37%. Se vastaa 6,8% ”osinkotuottoa”, mutta ei näy perinteisissä vain käteisosinkoja koskevissa tunnusluvuissa. Samalla tavoin muun muassa Deere ja Novozymes jakavat suurehkon osan varoistaan takaisinostoina.

Ruotsalainen Atlas Copco, jota emme omista, jakaa myös osan varoistaan takaisinostoina. Se ei kuitenkaan yleensä osta osakkeita markkinoilta, vaan jakaa 5-10 vuoden välein omistajille ensin lunastusosakkeen, jonka se sitten pakkolunastaa kaikilta omistajilta. En ole aivan tajunnut miksi, koska Ruotsin verottaja perii lähdeveroja yhtä lailla pakkolunastuksista kuin käteisosingoista. Mutta, jos joku on sitä mieltä, että takaisinostot eivät olisi ”oikeaa” varojenjakoa omistajille, Atlas Copcon tapa ehkä auttaa ymmärtämään, että takaisinostot ovat yhtä lailla varojenjakoa kuin käteisosingot. Myös silloin, jos ne tapahtuvat osakemarkkinoilla.

Muutamat yhtiömme, kuten vakuutusyhtiö Progressive ja vähittäiskauppa Costco, taas jakavat vuosittain normaalisti hieman pienempää osinkoa ja kassan kertyessä sitten 3-4 vuoden välein suuremman kertaosingon, joka on usein moninkertainen vuosittaiseen osinkoon nähden. Näiden yhtiöiden osinkotuottoja pitää siis tarkastella usean vuoden keskiarvona, jotta huomioisi myös säännöllisesti toistuvat kertaosingot.

Totuus piilee siis yksityiskohdissa, enkä siksi ole halunnut julkaista mitään ”salkun osinkotuottoa” kuvaavaa lukua. Toinen syy on, että salkkutason tunnusluvut ovat minusta epärelevantteja. Jos esimerkiksi Fortumin käteisosinkotuotto on tällä hetkellä 5,8% ja O’Reillyn on nolla, voisin vaikkapa vaihtamalla O’Reillyn Fortumiin nostaa koko salkun osinkotuoton 0,2 prosenttiyksiköllä. Parantaisiko se jotenkin salkkuamme – ei tietenkään.

– – –

Kiitos ehdotuksesta näyttää yrityskohtaisia tunnuslukuja. Olen useasti miettinyt, pitäisikö sitä tehdä Phoebuksen omistajien palvelun parantamiseksi. Toistaiseksi olen päätynyt siihen, että hyöty ei vastaa kustannusta. Mutta kaikki ehdotukset palvelun parantamiseksi ovat erittäin tervetulleita.

Rahaston alkuvuosinahan tein vuosittain osuudenomistajan vuosikirjan, jossa oli jokaisen salkkuyhtiömme esittelysivu tunnuslukuineen. Kuuden kokeiluvuoden jälkeen totesin, että sen aiheuttama työmäärä (joka on pois salkunhoidosta ja/tai asiakkaiden palvelusta) oli kohtuuton verrattuna siihen marginaaliseen hyötyyn, jonka tekele toi.

Useimmat rahastosijoittajathan sijoittavat rahastoon nimenomaan siksi, että he eivät viitsi itse valita 25-30 yhtiötä, joihin sijoittaa suoraan. Näitä sijoittajia yksittäisten yhtiöiden jatkuva seuranta ei yleensä kovasti kiinnosta. Jos taas nimenomaan se kiinnostaa, on nykyään helppoa rakentaa itselleen ”seurantasalkku” jollekin lukuisista palvelualustoista (Reuters/Bloomberg/Morningstar/Yahoo Finance jne.), eikä minun laatimani tunnuslukusivu olisi sen informatiivisempi kuin niiden ovat.

Kyse ei siis ole ainakaan pelkästään laiskuudestani vaan siitä, että yritän priorisoida tekemisiäni siten, että niistä olisi meille mahdollisimman suuri hyöty. Pidän silti ehdotuksesi mielessä.

– – –

Ja vielä täsmällinen lyhyt vastaus viimeisenä. Rahaston arvo on nyt reilun prosentin korkeampi kuin viime maaliskuun lopussa, kun katsauksessamme kerroin Phoebuksen osinkotuotot. Ne ovat siis samat kuin silloin, eli käteisosinkotuotto 3,5%, takaisinostoilla korjattuna noin 4,0% ja Fortumin sekä H&M:n ylisuuret osingot poistettuina noin 3,7%. Tai itse asiassa Costcon ja Progressiven epäsäännöllisesti toistuvilla kertaosingoilla korjattuna hieman korkeampi. Mutta luku ei siis minusta ole kovin relevantti.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 25. tammikuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja