Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 48/07: Muutoksia salkussa

Phoebus   |     29.11.2007   

 

  1. Salkunhoitajalta: Muutoksia salkussa

Kuluneen viikon aikana olemme luopuneet Tomran omistuksesta. Olen myös myynyt suurehkoja määriä eräitä muita osakkeitamme.

Tämä ei heijasta salkunhoitajan paniikkia markkinatilanteen suhteen. Eräs pitkäaikainen asiakas lunasti noin 12% rahastosta (2,5me), joten suurehkosta kassastamme huolimatta olin pakotettu toimenpiteisiin.

Vastaan jo ennen kuin kysytte, lunastinko minä itse: En lunastanut.

En ole vielä koskaan myynyt Phoebuksen osuuksia. Toisaalta en ole myöskään kahteen vuoteen ostanut niitä lisää. Suhteellinen omistukseni on toki hieman noussut, lähinnä juuri tämänviikkoisen suurehkon lunastuksen johdosta, ja on nyt 15,7% rahaston arvosta (kaksi vuotta sitten kerroin, että se oli 13,9%).

Miksi Tomra? Ne teistä, jotka katsoivat kotisivuiltamme löytyvää 6.11. päivättyä Videoblogia saatatte muistaa, että kerroin aikovani karsia heikoimpia yhtiöitämme, jos olen pakotettu myymään osakkeita. Näin tein. Pidän edelleen Tomrasta, mutta se oli pienin omistuksemme ja yhtiön kehityshankkeiden hidas eteneminen ja niiden kustannusten hallinta on ollut minulle pienoinen pettymys. En silti sulje pois mahdollisuutta, että Tomra palaa salkkuumme, kunhan yhtiö osoittaa edistystä kehityshankkeissaan ja kunhan meillä taas on ylimääräistä sijoitettavaa rahaa.

Lisäksi myin suurin piirtein lunastusta vastaavan osuuden seuraavista yhtiöistämme: Lassila & Tikanoja, Vacon, Exel, Stockmann, Nokian Renkaat, Vaisala, State Street ja Costco. Hyödynsin myös tilaisuutta kassan pienentämiseen. Viikko sitten kassamme oli 7,1% rahaston arvosta, nyt se on 4,5%.

Kuten aina, on syytä huomata, että jäljellä olevien omistajien suhteelliset omistukset muuttuvat merkintöjen ja lunastusten johdosta myös niissä osakkeissa, joilla en käy kauppaa. Seuraavissa yhtiöissä, joita en myynyt, omistuksemme on siis kasvanut 13,6% (100/88): Tulikivi, TietoEnator, Tamfelt, Handelsbanken, Air Liquide, Hennes & Mauritz, Progressive, Fastenal, ADP, Securitas Systems ja Harley-Davidson.

Aivan kuten ei ole ollut sattumaa, että olen uusilla rahoilla viime vuosina ostanut lähinnä ulkomaisia osakkeita ei myöskään ole sattumaa, että myin pääosin suomalaisia osakkeita. Pidän edelleen ulkomaisia yhtiöitämme selvästi järkevämmin arvostettuina kuin usemmat suomalaiset yhtiömme.

Ulkomaisten osakkeiden eräs rooli salkussamme on tarjota likviditeettiä, juuri tällaisia tilanteita varten. Tällä kertaa se ei kuitenkaan ollut tarpeen. Pystyin ilman ongelmia irrottamaan tarvittavat rahat lähinnä suomalaisista sijoituksistamme.

– – –

Tässä yhteydessä erittäin oleellinen kysymys on: Miten näinkin suuri lunastus vaikuttaa rahaston muiden osuudenomistajien tuottoihin?

Ensinnäkin, kaupat maksoivat noin 2600 euroa välityspalkkioina. Koska rahasto maksaa nämä, ne eivät rasita ainoastaan lunastavaa osuudenomistajaa, vaan kaikkia osuudenomistajia. Aivan kuten merkinnöissäkin.

(Tämän vuoksi tuommekin indeksirahastoihimme vuoden 2008 alusta rahastolle maksettavan pienen kaupankäyntipalkkion eli mekanismin, joka siirtää päävastuun kaupoista merkitsevälle tai lunastavalle taholle, pois muilta osuudenomistajilta. Ja kun samalla alennamme rahastojen hallinnointipalkkioita, pitäisi muutoksen oikeasti hyödyttää kaikkia näiden rahastojen asiakkaita.)

Sen vastapainona myyntini onnistuivat hyvin, vaikka en mikään treideri olekaan.

Tämän voi todeta kahdella tavalla:

  1. Vertailtaessa kunkin kalenteripäivän osakkeiden myyntihinnat rahaston arvonlaskennassa käytettyihin kursseihin, myynnit tuottivat meille reilut 6700 euroa plussaa, eli 9300 euroa brutto miinus välityspalkkiot. Tämä kertoo, että myntihinnat olivat hyviä verrattuna myyntipäivänä keskimäärin kyseisistä osakkeista saatuihin hintoihin.
  1. Vertailtaessa koko viikon myyntien keskihintoja viikon arvonlaskentojen keskikursseihin, myynnit tuottivat meille reilut 2200 euroa plussaa, eli 4800 euroa brutto miinus välityspalkkiot. Tämä laskentatapa kertoo, myinkö oikeita osakeita oikeina päivinä. Sitä en tehnyt, koska loppusumma on pienempi kuin edellä. Tästä huolimatta nettovaikutus jäi positiiviseksi.

Kaiken kaikkiaan myyntien volyymi oli 1,86 miljoonaa euroa, joka toteutui 116 kauppana. Sen sijaan, että se olisi maksanut rahastolle välityspalkkioina 0,14% myyntisummasta (2600 euroa) se siis tällä kertaa tuotti rahastolle 0,12%, koska kaupat sattuivat tuottamaan 0,26% plussaa. Se oli sattumaa – en edelleenkään väitä osaavani lyhyttä kaupankäyntiä.

Kun huomioi, että laskin yllä mainitut prosentit myyntisummasta, joka edusti vain noin 9% rahaston arvosta, vaikutus koko rahaston arvonkehitykseen oli siis vain +0,01%. Mutta etumerkki oli tällä kertaa oikea.

Lisäksi hyödyimme siitä, että lunastusten yhteydessä pienensin rahaston kassaa. Sen vaikutus rahaston arvoon oli viikon aikana noin +0,08%.

– – –

Haluan tällä tarinalla paitsi informoida teitä salkussa tapahtuneista muutoksista myös kiinnittää huomionne seuraaviin asioihin:

* Suurilla merkinnöillä tai lunastuksilla voi olla melko suuria vaikutuksia sijoitusrahaston arvon kehitykseen. Luonnollisesti välityspalkkioiden takia, mutta myös ostojen tai myyntien ajoituksen takia, sekä kassan vaihtelun takia. Siksi pyrimme kannustamaan asiakkaitamme pitkäjänteisyyteen.

* Phoebuksen säännöissä on pykälä, joka sallii lunastusten maksun osakkeilla, jos lunastus edustaa yli 10% rahaston arvosta. Sitä emme tällä kertaa käyttäneet, mutta pykälän olemassa olo mahdollisti lunastuksen vaiheistamisen viidelle päivälle. Ilman sitä olisin joutunut käymään ”väkisin” kauppaa, jolloin lopputulos olisi todennäköisesti ollut aivan toisenlainen. Rahastoissamme on erinäisiä lyhyen kaupan rajoittavia mekanismeja. Niiden tarkoitus on suojella pitkäjänteisiä asiakkaitamme, kuten tämä esimerkki hyvin osoittaa.

.