Kirjasuosituksia  keyboard_arrow_down

Kirjasuosituksia

”Outside of a dog, a book is a man’s best friend. Inside of a dog, it’s too dark to read.” (Groucho Marx)

Uteliaisuus on viisauden lähde ja menestyksen avaimiin alalla kuin alalla kuuluu jatkuva oppiminen ja tiedonnälkä – niin myös sijoittamisessa.

Rahastosijoittajan ei itse tarvitse tehdä osakevalintoja ja opiskelemattakin voi pärjätä, mutta on helpompi olla pitkäjänteinen ja pitää hermonsa markkinoiden myllerryksessä, jos tietää sijoittamisesta enemmän.

Seuraavat kirjat kuuluvat mielestämme maailman parhaiden sijoituskirjojen joukkoon. Varsinaiset oppikirjat olemme jättäneet pois ja yrittäneet löytää teoksia, jotka on suunnattu tavalliselle sijoittajalle.

Marko Erola
Paras Sijoitus

Perusteltu ja helppolukuinen suomalainen puheenvuoro rationaalisen sijoittamisen puolesta. Katso myös videoblogi.

Tuotekuva

John C. Bogle
Common Sense on Mutual Funds:
New Imperatives for the Intelligent Investor

Maalaisjärkeä rahastosijoittamisesta USA:n toiseksi suurimman rahastoyhtiön Vanguard Groupin perustajalta. Helppolukuinen ilman monimutkaista matematiikkaa – mutta silti todistusaineisto indeksisijoittamisen puolesta on massiivista. Kymmenvuotispainokseen on päivitetty luvut, mutta sanoma ei ole muuttunut.

 

John C. Bogle: 
Kootut puheet

Vetäydyttyään päivittäisestä Vanguard -ryhmän johtamisesta Bogle on keskittynyt tutkimus- ja valistustyöhön. Hänen puheensa ovat yksi parhaista rahastotiedon lähteistä – ja mikä parasta, ne saa ilmaiseksi Internetistä:http://johncbogle.com .

Burton G Malkiel
Sattuman kauppaa Wall Streetillä
(
A Random Walk Down Wall Street)

Princeton Universityn rahoitustieteiden professorin klassikko, joka suhteellisen maanläheisesti käy läpi 1960-1980 -lukujen suuret rahoitusteoriat ja niiden merkityksen tavalliselle sijoittajalle. Uudistettu 8. painos tuo kirjan nykyhetken markkinatilanteen tasalle.

Tuotekuva

Gregory Baer, Gary Gensler
The Great Mutual Fund Trap:

Kirja vertaa muun muassa indeksointia ja aktiivista salkunhoito kattavasti, selkeästi ja helppotajuisesti, mutta pohjautuen koko ajan tutkimuksiin – ei siis mielipiteisiin. Osakerahastojen osalta suorastaan erinomainen, korkorahastojen osalta vähän vähemmän hyvä. Mainio perusteos, joka eksyy politikointiin vain sosiaaliturvaa käsittelevässä luvussa.

Jack Brennan
Straight Talk on Investing: What You Need to Know

Vanguard-rahastoyhtiön nykyinen pääjohtaja Jack Brennan seuraa edeltäjänsä John Boglen esimerkkiä kirjoittaen huolellisesti laaditun sijoitussuunnitelman ja alhaisten kulujen merkityksestä niin rahasto- kuin muussakin sijoittamisessa. Boglen kirjat ovat hauskempia mutta Brennanin kirja ehkä soveltuu paremmin aloittelevalle sijoittajalle.

 

Roger Lowenstein
When Genius Failed: The Rise and Fall of Long-Term Capital Management

Pelko, ahneus ja tyhmyys ovat sijoittajan perivihollisia. Hedge Fundin tavoite on yleensä saavuttaa positiivinen tuotto, markkinaolosuhteista huolimatta. Tavoitteeseen liittyy aina suuri salkunhoitoriski. LTCM:n tarina on opettavainen esimerkki tästä ja kuuluu jokaisen Hedge Fund –sijoittajan ”ehdottomasti pakko lukea” –kategoriaan.

 

Larry E. Swedroe
What Wall Street Doesn’t Want You to Know:
How You Can Build Real Wealth Investing in Index Funds

Indeksisijoittamisen hyödyt jossain määrin tarkemmin eriteltyinä kuin John Boglen kirjassa yllä. Sijoittamisen faktat ilman niihin liittyviä tarinoita.

 

Jeremy J. Siegel, Peter L. Bernstein
Stocks for the Long Run

Pennsylvanian yliopiston professorin erinomainen osoitus siitä, että osakesijoitukset pitkällä aikavälillä ovat tuottoisampia kuin muut sijoitusmuodot, ja niiden riski vähenee ajan funktiona. Pitkä aikaväli tarkoittaa tässä tapauksessa markkinoiden kehitystä vuodesta 1802.

 

Benjamin Graham
The Intelligent Investor: A Book of Practical Counsel

Kansantajuisempi versio 1930-luvun klassikosta ”Security Analysis”. Graham luetaan arvo-osakesijoittamisen tärkeimpiin vaikuttajiin, jonka käsialaa ovat sellaiset käsitteet kuin ”margin of safety”.  Kirjaan sisältyy Warren Buffettin mainio tarina ”The Superinvestors of Graham & Doddsville”.

 

Philip A. Fisher
Common Stocks and Uncommon Profits
and Other Writings by Philip A. Fisher

Aktiivisen osakesijoittajan profiili 1950-luvulta. Erittäin käytännönläheinen selvitys ns. fundamentaalisesta analyysistä eli siitä, miten käytännössä voi erottaa hyvin hoidetut yritykset muista. Metodiikka ei ole mitenkään muuttunut 50 vuodessa. Kirja on helppolukuinen aivan tavalliselle sijoittajalle.

 

Fred Schwed Jr.
Where Are the Customer’s Yachts?
Or, a Good Hard Look at Wall Street

Erittäin huvittava, kyyninen kuvaus Wall Streetistä 1920 -luvun kuplan ja sitä seuranneen syvän laman vuosina. Tehokkaiden markkinoiden teoria selostettuna maanläheisesti yli 30 vuotta ennen kuin Fama varsinaisesti kehitti siitä teorian. Eniten sitä hämmästelee, kuinka vähän maailma on muuttunut…