Kirjasuosituksia  keyboard_arrow_down

Kirjasuosituksia

”Outside of a dog, a book is a man’s best friend. Inside of a dog, it’s too dark to read.” (Groucho Marx)

Uteliaisuus on viisauden lähde ja menestyksen avaimiin alalla kuin alalla kuuluu jatkuva oppiminen ja tiedonnälkä – niin myös sijoittamisessa.

Rahastosijoittajan ei itse tarvitse tehdä osakevalintoja ja opiskelemattakin voi pärjätä, mutta on helpompi olla pitkäjänteinen ja pitää hermonsa markkinoiden myllerryksessä, jos tietää sijoittamisesta enemmän.

Seuraavat kirjat kuuluvat mielestämme maailman parhaiden sijoituskirjojen joukkoon. Varsinaiset oppikirjat olemme jättäneet pois ja yrittäneet löytää teoksia, jotka on suunnattu tavalliselle sijoittajalle.

John C. Bogle
Common Sense on Mutual Funds:
New Imperatives for the Intelligent Investor

Maalaisjärkeä rahastosijoittamisesta USA:n toiseksi suurimman rahastoyhtiön Vanguard Groupin perustajalta. Helppolukuinen ilman monimutkaista matematiikkaa – mutta silti todistusaineisto indeksisijoittamisen puolesta on massiivista. Kymmenvuotispainokseen on päivitetty luvut, mutta sanoma ei ole muuttunut.

 

John C. Bogle: 
Kootut puheet

Vetäydyttyään päivittäisestä Vanguard -ryhmän johtamisesta Bogle on keskittynyt tutkimus- ja valistustyöhön. Hänen puheensa ovat yksi parhaista rahastotiedon lähteistä – ja mikä parasta, ne saa ilmaiseksi Internetistä:http://johncbogle.com .

Jeremy J. Siegel, Peter L. Bernstein
Stocks for the Long Run

Pennsylvanian yliopiston professorin erinomainen osoitus siitä, että osakesijoitukset pitkällä aikavälillä ovat tuottoisampia kuin muut sijoitusmuodot, ja niiden riski vähenee ajan funktiona. Pitkä aikaväli tarkoittaa tässä tapauksessa markkinoiden kehitystä vuodesta 1802.

 

Burton G Malkiel
Sattuman kauppaa Wall Streetillä
(
A Random Walk Down Wall Street)

Princeton Universityn rahoitustieteiden professorin klassikko, joka suhteellisen maanläheisesti käy läpi 1960-1980 -lukujen suuret rahoitusteoriat ja niiden merkityksen tavalliselle sijoittajalle. Uudistettu 8. painos tuo kirjan nykyhetken markkinatilanteen tasalle.

Benjamin Graham
The Intelligent Investor: A Book of Practical Counsel

Kansantajuisempi versio 1930-luvun klassikosta ”Security Analysis”. Graham luetaan arvo-osakesijoittamisen tärkeimpiin vaikuttajiin, jonka käsialaa ovat sellaiset käsitteet kuin ”margin of safety”.  Kirjaan sisältyy Warren Buffettin mainio tarina ”The Superinvestors of Graham & Doddsville”.

 

Philip A. Fisher
Common Stocks and Uncommon Profits
and Other Writings by Philip A. Fisher

Aktiivisen osakesijoittajan profiili 1950-luvulta. Erittäin käytännönläheinen selvitys ns. fundamentaalisesta analyysistä eli siitä, miten käytännössä voi erottaa hyvin hoidetut yritykset muista. Metodiikka ei ole mitenkään muuttunut 50 vuodessa. Kirja on helppolukuinen aivan tavalliselle sijoittajalle.

 

Fred Schwed Jr.
Where Are the Customer’s Yachts?
Or, a Good Hard Look at Wall Street

Erittäin huvittava, kyyninen kuvaus Wall Streetistä 1920 -luvun kuplan ja sitä seuranneen syvän laman vuosina. Tehokkaiden markkinoiden teoria selostettuna maanläheisesti yli 30 vuotta ennen kuin Fama varsinaisesti kehitti siitä teorian. Eniten sitä hämmästelee, kuinka vähän maailma on muuttunut…

 

Roger Lowenstein
When Genius Failed: The Rise and Fall of Long-Term Capital Management

Pelko, ahneus ja tyhmyys ovat sijoittajan perivihollisia. Hedge Fundin tavoite on yleensä saavuttaa positiivinen tuotto, markkinaolosuhteista huolimatta. Tavoitteeseen liittyy aina suuri salkunhoitoriski. LTCM:n tarina on opettavainen esimerkki tästä ja kuuluu jokaisen Hedge Fund –sijoittajan ”ehdottomasti pakko lukea” –kategoriaan.

 

Marko Erola
Paras Sijoitus

Perusteltu ja helppolukuinen suomalainen puheenvuoro rationaalisen sijoittamisen puolesta. Katso myös videoblogi.

Tuotekuva