Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 21/25: Atlas Copco

Phoebus   |     23.5.2025   
  1. Salkunhoitajalta: Uusi yhtiömme Atlas Copco

Ostin meille toukokuussa pitkästä aikaa uuden yhtiön salkkuun, ruotsalaisen Atlas Copcon. Olen seurannut sitä pitkään, mutta eri syistä en ole sitä aiemmin ostanut.

Tiesin jo 1990-luvulla ollessani Alfred Bergillä analyytikkona, että yhtiö oli eräs pohjoismaiden parhaiten ja tasaisimmin kannattavista. Se oli jo silloin kauan ollut maailman markkinajohtaja teollisissa kompressoreissa ja pneumaattisissa työkaluissa.

Ihmettelin suuresti, kun se vuosina 1997-99 osti pari isoa konevuokraamoa USA:ssa, joka ei ole teollisuus- vaan rahoitustoimintaa. Yhtiö tajusi virheensä aika nopeasti itsekin, ja myi toiminnot jo vuonna 2006.

Kun olin taas alkanut uskoa yhtiön strategiaan, se osti vuonna 2013 Edwardsin, joka on maailman johtavia vakuumipumppujen toimittajia elektroniikkateollisuudelle. Se oli aiemmin osa Air Liquiden silloista kilpailijaa BOC:tä ja olin myös katsonut saksalaista kilpailijaa Pfeiffer Vacuumia joten tiesin, että toimiala on hyvä. Mutta en ymmärtänyt, miksi se sopisi Atlas Copcolle, jonka asiakkaat olivat aivan muilla aloilla?

Yhtiö itse perusteli kauppaa sillä, että ilman tuominen kompressorilla tai sen imeminen vakuumipumpulla ovat teknisesti sama asia, vain käänteisesti. Pidin silti uutta asiakassegmenttiä suurena riskinä. Mutta huoleni oli turha – reilussa vuosikymmenessä Atlas Copcon on osoittanut, että se osaa hoitaa myös elektroniikkateollisuuden paljon normaalia teollisuustuotantoa suuremman kysynnän vaihtelun kannattavasti.

Atlas Copco ei oikeastaan ollut meille aiemmin vaihtoehto myöskään siksi, että se kaivosteollisuuden laitteissa kilpaili omistamamme Sandvikin kanssa. Ne toiminnot Atlas Copco kuitenkin eriytti itsenäiseen pörssiyhtiöön (Epiroc) vuonna 2018.

Kun aloin taas pitää yhtiötä laadukkaana kolmisen vuotta sitten, se oli hyvin kallis. Eräs ystäväni kysyi vuoden 2021 lopulla, miten konepajasta voi maksaa 50x tulos? Atlas Copcon A-osakkeen hinta oli silloin 156 kruunua ja edellisvuoden tulos oli 3,04 SEK. Selitys oli lähinnä, että osakemarkkinat olivat innostuneet likaa tekoälystä (vaatiihan jokaisen puolijohteen valmistaminen vakuumipumppuja).

Sittemmin tulos per osake on neljässä vuodessa tuplaantunut, mutta osakekurssi on edelleen suunnilleen sama. Ostin meille B-osakkeita, jotka ovat kymmenisen prosenttia A-osakkeita halvempia (molemmat ovat yhtä likvidejä).

Täten maksoimme nyt osakkeistamme 22x edellisvuoden tuloksen verran. Se on minusta erinomaisesta yhtiöstä kohtuullinen hinta. Atlas Copcon paino salkussamme on toistaiseksi vain 2,2 %, koska aloitan aina pienillä positioilla, mutta tavoite on nostaa se jatkossa. Näin hyviä yhtiöitä ei aivan helpolla löydy järkevillä arvostuksilla – mistään maailmalla.

Esittelen yhtiötä seuraavassa neljännesvuosikatsauksessamme heinäkuun alussa ja keskityn silloin yhtiön laatuun tarkemmin. Nyt halusin vain kertoa, miksi juuri nyt päätin ostaa meille Atlas Copcon osakkeita, enkä jo aiemmin.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 6. kesäkuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja