Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 13/07: Iittala / sijoitusfilosofia

Phoebus   |     30.3.2007   

 

  1. On pakko kysyä, Puuharyhmän menetyksestä vielä shokissa olevana, näetkö Iittalan listautumisessa mahdollisuutta korvaajaksi Puuharyhmän menetetylle investoinnillemme? Tuotehan on erinomainen ja johdossakin ollut jatkuvuutta, ei tosin Puuharyhmään verrattavaa, mutta kuitenkin.

Lupasin viime viikolla vastata tähän kysymykseen annin loputtua. Vastaan siis tällä viikolla, vaikka anti loppuikin hieman eri tavalla kuin silloin ajattelin:

Olet aivan oikeassa siinä, että Iittala on juuri sen kaltainen stabiili markkinajohtaja, josta periaatteessa pidän. En kuitenkaan ostanut sitä meille osakemyynnissä, enkä aikonut ostaa sitä markkinoilta.

Pääsyy tähän on, että yhtiö on perinteisesti (lue vuodesta 1989) tehnyt yllättävän surkeaa tulosta vaikka sen brändit ovat sinänsä hyviä. Toki yhtiö on voinut uuden johdon alaisuudessa muuttua hyväksi, mutta en ole nähnyt siitä mitään konkreettisia merkkejä, enkä yleensäkään tykkää sijoittaa ”käänneyhtiöihin”. Voi myös olla, etten vain ymmärrä Iittalaa riittävästi – mutta sekin on aivan pätevä syy olla sijoittamatta.

Toinen syy on, että olen kanssasi eri mieltä johdon jatkuvuudesta. Nykyisen johtoryhmän seitsemästä jäsenestä viisi on ollut alle 10 vuotta yhtiössä, ja heidät on kaikki rekrytoitu talon ulkopuolelta suoraan johtoon. Mitä jatkuvuutta siinä on?

Lopuksi, en pitänyt Iittalan arvostusta kovin houkuttelevana. Mutta se ei ollut syy, että jätin yhtiön rauhaan. Jos en ole vakuuttunut yhtiön laadusta, sen hinnalla ei ole minulle mitään merkitystä.

  1. Miksi Progressiven trendi on alaspäin ja miksi se maksaa huonosti osinkoja vaikka P/E on hyvä?

Mitä yhtiön arvostukseen ja osinkopolitiikkaan tulee, lue viikon 47/06 kommenttini nro 1.

Lyhyen aikavälin trendin osalta, viimeisen viiden vuoden aikana liikevaihto (nettopreemioilla mitattuna) on noussut 97%, kurssi on noussut 76%. Edellisellä viisivuotiskaudella liikevaihto nousi 121%, kurssi 122%. Sitä edellisellä liikevaihto nousi 142%, kurssi 274%. Jos katsoo pidemmän aikavälin trendiä, liikevaihto on siis 15 vuodessa 11-kertaistunut ja kurssi on 15-kertaistunut. Yhtiö ei ole tehnyt yritysostoja.

Olisiko sinulla tarjota minulle enemmän yhtiöitä, joiden ”trendi on alaspäin”?

Miksi markkinat ovat antaneet meille viime kuukausina mahdollisuuden ostaa lisää osakkeita hyviin hintoihin en tiedä, mutta olen siitä kovin kiitollinen. Kassamme on hieman turhan suuri Puuharyhmän myynnin ja kevään suurten osinkojen jälkeen.

Kysymys on hyvä koska se osoittaa, että en ole riittävän hyvin osannut kommunikoida Phoebuksen sijoitusfilosofiaa. Samaa kertoo osin se, että monet ovat onnitelleet minua Puuharyhmä-sijoituksen ”onnistumisesta”. Olen laajemmin selvittänyt filosofiaani Osuudenomistajan Oppaassa ja kaikissa Vuosikirjoissa, mutta tässä lyhyt kertaus:

Yritän sijoittaa, en spekuloida. Sijoittaja on yrittäjä, hän vaurastuu omistamiensa yhtiöiden tahdissa. Se, omistammeko 0,01% vai 100% yrityksistämme ei tähän vaikuta mitenkään. Suurin ero on, että alle 100% omistamissamme yhtiöissä on muitakin omistajia, jotka päivittäin kertovat meille mihin hintaan he ovat valmiit käymään kanssamme kauppaa. Se ei suinkaan tarkoita, että meidän olisi järkevää käydä heidän kanssaan kauppaa.

Toinen olennainen ero on, että pienomistajina emme voi vaihtaa yhtöidemme johtoa. Sen on siis oltava hyvä jo osakkeita ostaessamme.

Jos onnistun löytämään oman toimialansa kannattavimpia yhtiöitä, joiden kasvunäkymät ovat kohtuulliset ja joiden kilpailuetu on pysyvä, jotka ovat vakavaraisia ja ennen kaikkea, joiden yritysjohto on poikkeuksellisen hyvä – ja jos vielä voin ostaa nämä jotakuinkin järkeviin hintoihin – se riittää! Siinä olivat kaikki hyvän, pitkäjänteisen sijoituksen edellytykset.

Järkevä hinta useimmiten edellyttää, että muut eivät pidä yhtiöitämme aivan yhtä hyvinä kuin minä. Mutta huomaavatko markkinat yhtiöiden laadun vuodessa, viidessä vuodessa vai myöhemmin, ei minua erityisemmin kiinnosta. En ostanut Puuharyhmää koska uskoin jonkun ostavan yhtiön pois pörssistä. Ostin sitä koska yhtiö oli poikkeuksellisen hyvä, ja sen arvo nyt vain sattui realisoitumaan niinkin nopeasti kuin kahdessa vuodessa. Tavallaan se on sääli, koska nyt yksi niistä harvoista yhtiöistä, jotka täyttävät kriteerini, on ulottumattomissamme.

Joskus tuntuu siltä kuin pahimmat spekulantit luulisivat, että pottuilen heidän kanssaan kun en suostu kertomaan mihin uskon kurssien seuraavaksi olevan menossa. Täytyyhän osakesalkun ammattimaisen hoitajan tietää nämä asiat?!! Uskokaa pois, en ihan oikeasti tiedä, enkä välitä kurssiheilunnasta paitsi, jos se antaa meille mahdollisuuden ostaa lisää hyviä yhtiöitä järkeviin hintoihin.

Sen tiedän, että pitkällä aikavälillä – lue yli 10-15 vuodessa – osakekurssin on suurin piirtein seurattava yhtiöidemme liiketoiminnan kehitystä. Yritän siksi keskittää pienet resurssini siihen, että löytäisin meille poikkeuksellisen laadukkaita yhtiöitä, joita voin ostaa järkevään hintaan. Ja sitten vain pitää ne. Yritän olla välittämättä muoti-ilmiöistä, ”markkinauutisista” ja muista turhanpäiväisyyksistä.

Progressive on monessa suhteessa harvinaisen laadukas yhtiö. Huomaat sen kyllä itsekin, jos luet 5-10 viime vuoden vuosikertomukset ajatuksella. Laadukkaita ovat muutkin yhtiömme. Se, etten välitä kurssien heilunnasta ei suinkaan tarkoita, että suhtautuisin välinpitämättömästi salkunhoitoon. Mutta onnistumiseen ei tarvita yliluonnollisia ennustajan kykyjä. Siihen tarvitaan vain joitakin poikkeuksellisen hyviä firmoja ja paljon malttia.

Ehkäpä Mary Chapin Carpenter sanoi asian parhaiten juuri ilmestyneellä levyllään. Voisi melkein luulla, että hän laulaa Phoebuksesta?:

”No roadmap, no signposts / no north star, no lifeboats / no miracles coming in sight

 

No voices to guide us / no angels beside us / no shaman, no mystical light

 

No omens, no compass / no seer, no prophets / no cavalry coming in sight

 

But we’re all right.”

.