Kysymyksiä ja vastauksia  keyboard_arrow_down

Uskaltaako pieneen luottaa?

Kysymyksiä ja vastauksia   |     4.9.2018   

Kysymys on Seligson Rahastoyhtiön pienestä koosta ja tulevaisuuden näkymistä. Voiko pieneen rahastoyhtiöön luottaa? Entäs jos se menee konkurssiin? Mikä olisi ”hissipuhe” uusille asiakkaille?

Varsinaista hissipuhetta uusille asiakkaille meillä ei ole. Yritämme kaikin voimin keskittyä olemassa olevien asiakkaidemme varallisuuden mahdollisimman hyvään hoitamiseen. Ydintoimintomme on varainhoito, ei markkinointi.

Tavoitteenamme on mahdollisimman hyvä tuotto asiakkaillemme. Tämä pitää sisällään monta osa-aluetta. Tärkein on tietenkin itse sijoitushallinnointi sekä siihen liittyvä riskienhallinta ja kustannusten pitäminen kurissa (mihin siihenkin liittyy toki monta asiaa, ks. esim. katsaus 4/2017, s. 14). Olennainen osa asiakkaidemme vaurastumisen avittamista on myös rationaaliseen pitkäjänteiseen sijoittamiseen ohjaava viestintä.

Yhtiön tulevaisuuden suhteen asiakkaamme voivat olla luottavaisin mielin. Henkilökunta omistaa yhtiöstä enemmistön ja pidämme merkittävän osan varallisuudestamme omissa rahastoissamme. Meille on totisesti tärkeää se, että yhtiön asiat ovat kunnossa.

Jos kuitenkin jotain täysin yllättävää tapahtuisi, niin sekään ei olisi katastrofi rahastojen sijoittajille (toisin kuin meille täällä yhtiössä). Rahastojen varat ovat sijoittajiensa omaisuutta ja niitä pidetään erillään rahastoyhtiön varoista ulkopuolisella säilyttäjällä (OP Säilytys Oy) ja säilytysyhteisöllä on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, jos nykyinen rahastoyhtiö ei kykene rahastoja asianmukaisesti hallinnoimaan. Jos säilytysyhteisökään ei kykenisi, ottaa Finanssivalvonta ohjat.

No, tämä on teoreettista. Yleensä isot ongelmat finanssialan yhtiöissä tulevat joko suuren riskin omista kaupankäyntipositioista ja/tai johdannaisista. Kumpiakaan meillä ei ole: emme käy kauppaa yhtiön lukuun, rahastojen sijoituspolitiikat ovat ”long only” ja johdannaisia käytetään vain harvoin ja vain suojaustarkoituksissa, lisäriskejä niillä ei haeta.

Yhtiön omat pääomat, siis puskurit pahan päivän varalle, ovat moninkertaiset verrattuna lain vaatimiin minimimääriin. Tämäkin luo osaltaan edellytyksiä sellaiselle rauhalliselle pitkäjänteisyydelle, joka merkittävästi edesauttaa sijoittajan vaurastumista.

Ari Kaaro