Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 50/17: Oriola/nettikauppa

Phoebus   |     15.12.2017   

1. Onko kukaan Phoebuksen osuudenomistajista lähestynyt Oriolaan liittyvillä kysymyksillä? Jotenkin tuntuu että markkinoilla ongelmat nähdään enemmän ohimenevinä ja lyhytaikaisina. Tuleekohan tulevaisuudessa lunta tupaan enemmän jos lääkeyhtiöissä ja apteekeissa on haettu vaihtoehtoja parempaan toimitusvarmuuteen ja viranomaisetkin saattavat reagoida viiveellä? Miten huolissasi olet tilanteesta?

Huolesi ovat varmaan aiheellisia, mutta ne näkyvät mielestäni enimmäkseen jo osakekurssissa. En siksi ole sijoituksestamme erityisen huolissani – tosin en muutenkaan juuri murehdi sijoitustemme riskejä, koska sijoituksiin liittyy aina riskejä. Ne pitää tunnistaa ja hallita, mutta murehtimalla ne eivät häviä mihinkään, joten se on turhaa.

Oriolan uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto Suomessa ei sujunut suunnitellusti, mutta se ei ehkä ollut kovin yllättävää. Isot IT-hankkeet ovat kovin usein kalliimpia ja hankalampia kuin suunnitellaan. Samantyyppisiä ongelmia on ollut vaikkapa Tikkurilalla tänä vuonna ja Vaisalalla muutamia vuosia sitten.

Viime viikkoina en enää ole nähnyt valituksia Oriolan toiminnasta ainakaan mediasssa, joten ongelmat alkanevat olla takana päin. Niiden tulosvaikutus tälle vuodelle on melko iso, jo kolmannen neljänneksen tulos kärsi noin 5me ja neljännen neljänneksen tulos tulee oletettavasti kärsimään ainakin saman verran. Suomen toimintojen tulos, joka on ollut noin 20me vuodessa (eli kolmasosa konsernin tuloksesta) siis suunnilleen puolittuu vuonna 2017, mutta vaikutuksia ei nähdäkseni pitäisi olla enää 2018.

Siis ainakaan, jos yhtiö ei häviä merkittävästi asiakkaita. Kuukausi sitten Oriola kertoi, että Rochen tuotteiden jakelu siirtyy ensi vuonna kilpailijalle. En tiedä heijastaako tämä Oriolan tilapäisiä häiriöitä vai onko se normaalia asiakassiirtoa, vuosien varrellahan on ollut tapana, että muutaman prosentin markkinaosuudet siirtyvät edestakaisin kilpailijoiden välillä yleensä niin, että voitetaan joku ja hävitään joku toinen päämies ja siirtoja tapahtuu sekä Ruotsissa että Suomessa. Aika näyttää, mutta en osaa nähdä miksi asiakkaat olettaisivat, etteikö samanlaisia tilapäisiä häiriöitä voisi joskus olla yhtä hyvin kilpailijallakin.

Viranomaisistakaan en osaa olla kovin huolissani. Erityisesti USA:ssahan viranomaiset ovat viime vuosina innostuneet heittämään miljoonasakkoja oikealle ja vasemmalle, mutta muut maat eivät ole yhtä mielivaltaisia, paitsi ehkä finanssialan suhteen. Mahdolliset muutokset velvoitevarastoihin tai monikanavajakelun käyttöönotto taas tulisivat lääkkeiden ostajien (tai siis lääkkeiden maksajien, eli veronmaksajien) maksettaviksi ennemmin tai myöhemmin.

Yksi suora vaikutus toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton häiriöistä ainakin on. Ruotsissa tuskin siirrytään uuteen järjestelmään aiemmin suunnitellussa tahdissa, eikä Oriolan sikäläistä SAP-järjestelmää ehkä toimita Accenture.

Suurempi epävarmuus on mielestäni siinä, että Oriola taistelee tällä hetkellä aika monella uudella rintamalla samaan aikaan. Ruotsin ja Suomen annosjakelutoiminnot ovat vielä pieniä ja skaalan puutteen takia tappiollisia. Ruotsissa nettikaupan kehittäminen tullee lähivuosina edelleen rasittamaan tulosta. Ja Suomen uuden Keskon kanssa perustettavan Hehku-ketjun tulos tullee alkuvuosina olemaan selvästi tappiollinen.

Nämä ovat kaikki sinänsä järkeviä panostuksia tulevaisuuteen, erityisesti Hehku-ketju, josta tullee apteekkkketju kunhan apteekkimonopoli Suomessa joskus kumotaan. Mutta, kun panostukset osuvat kaikki samaan ajankohtaan ne tarkoittanevat, että Oriolan tulos 2018-2019 ei tule heijastamaan yhtiön koko potentiaalia.

Se tosin näkyy jo osakekurssissa, joka on tänä vuonna laskenut -35%. Nykykurssilla (2,80e) Oriolan P/E-luku laskettuna viime vuoden tulokselle – joka oli vielä aika normaali – on vain 11,7x. Vuosina 2017-2019 tulos tullee kehitysprojektien takia olemaan alempi kuin 2016, mutta potentiaali ei ole mihinkään hävinnyt. Päinvastoin, potentiaali kasvaa, jos kehitysprojektit onnistuvat. Joten pidän osakkeen arvostusta melko maltillisena, enkä ole harkinnut osakkeistamme luopumista.

Toisaalta en ole myöskään hankkinut niitä lisää. Oriola on siksi kurssilaskun jälkeen pienin suomalainen sijoituksemme 2,9% painolla. Riski on mielestäni hyvin hallinnassa, yhtiön strateginen asema on mielenkiintoinen ja pidän johtoa toimitushäiriöistä huolimatta hyvänä, joten olen positioomme tyytyväinen.

2. Blogissa 43/17 pohdit nettikaupan vaikutuksia omistamiimme yhtiöihin. En ainakaan nopealla haulla löytänyt isommin blogikommentteja puhtaammista nettikauppafirmoista jota Phoebus ei omista (määritellään ne vaikka pääosin/alunperin netissä businesta tekeviksi) ja kysymys onkin näetkö tällä hetkellä potentiaalisia sijoituskohteita nettikauppafirmoissa (laatu/fundamenttimielessä, arvostus on toinen asia…)?

En ole törmännyt puhtaisiin nettikauppoihin, jotka saisivat sukkani pyörimään jaloissa. En tosin ole niitä erityisemmin etsinytkään, koska vähittäiskaupan paino rahastossa on minusta aivan riittävä. En ehkä ole tyypillinen kuluttaja, mutta teen itse nettiostokseni tietyn tuotteen enkä tietyn kaupan perusteella, enkä siten kuluttajana ole vielä nähnyt yhtään nettikauppaa, jolla olisi varsinaisia kilpailuetuja.

Amazon tulee tietysti ensimmäisenä mieleen, mutta en ole siitä kiinnostunut. Viimeisen kolmen vuoden aikana sen liiketulos (poislukien pilvipalvelut) on ollut vain 0,5% liikevaihdosta. Joidenkin mielestä tämä johtuu vain siitä, että yhtiö panostaa niin paljon kehitykseen, mutta kaikki yhtiöthän panostavat kehitykseen ja useimmat muut tekevät silti riittävästi tulosta. Vaikka hetkeksi unohtaisimme osakkeen absurdin arvostuksen, en siis pidä myöskään yhtiön laatua erityisen hyvänä. Voin toki olla väärässä.

Oleellisempaa meille on, että nykyiset vähittäiskaupan yhtiömme pärjäävät, kaupan rakennemuutoksesta huolimatta. Kerroin viikon 43/17 blogissa, että H&M:ään ehkä liittyy eniten epävarmuutta ja se näkyi viimeistään tänään, kun yhtiö kertoi myyntinsä laskeneen 2% (vertailukelpoisin valuuttakurssein) viimeisellä neljänneksellä, kasvaneesta myymälöiden määrästä huolimatta. Tilanne ei ole hyvä, mutta osake on kurssilaskun jälkeen pienimpiä sijoituksiamme alle 2% painolla, joten riski ei ole iso. Jos kriisi pakottaa hallitusta tarkastelemaan toimintoja kriittisemmin se voi itse asiassa olla hyvä asia, mutta sitä on vielä liian aikaista arvioida.

Muut vähittäiskauppamme ovat pärjänneet hyvin, Oriolaa lukuunottamatta. Sen ongelmat eivät kuitenkaan pääosin johdu nettikaupasta, vaan ovat yhtiön itsensä aiheuttamia ja siten yhtiön itsensä korjattavissa. Costco, O’Reilly ja Fastenal pärjäävät erinomaisesti ja Tractor Supply pärjää hyvin, joten olen tyytyväinen vähittäiskaupan yhtiöihimme.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille blogin lukijoille ja aivan erityisesti asiakkaillemme Rauhallista Joulua ja Menestyksekästä Uutta Vuotta 2018!

.


PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja