Vko 16/17: Oriola/H&M/yhtiötX
[20.4.2017] Anders Oldenburg

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

 

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta viikon aikana saamiini kysymyksiin (yleensä)  perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

 

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

 

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän Blogiin.

 

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

 

Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 12. toukokuuta.

 

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa 1. marraskuuta 2007 alkaen, MiFID-direktiivin astuttua voimaan. Vaikka Seligson & Co:lla toki on neuvontatoimilupa, tässä Blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin, oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

 

Seligson & Co:lla on myös sijoitusneuvontapalvelu, joka on maksullinen ja edellyttää erillistä sopimusta. Siitä antaa lisätietoja esimerkiksi Jarkko Niemi:

http://www.seligson.fi/suomi/yritys/henkilosto/varainhoito/jarkko_niemi.htm

 

 

Ystävällisin terveisin,

 

Anders Oldenburg, CFA

salkunhoitaja

 

 

 

 

1. Oriola on perustamassa Keskon kanssa 50/50 myymäläketjua. Nostaako hymyn huulille?

 

Enpä tiedä hymystä, mutta ajatus on minusta hyvä. S- ja K-ryhmät ovat Suomessa niin vahvoja, että niitä vastaan kilpaileminen apteekkitoiminnassa voisi olla ylivoimaista. Parempi siis liittoutua jomman kumman kanssa.

 

Ajoituksellisesti projekti ei ehkä ole ihan optimaalinen. Oriolan tulos olisi muutenkin tänä vuonna jäänyt korkeintaan viime vuoden tasolle, koska Suomessa otetaan käyttöön uusi tietojärjestelmä, Ruotsissa laajennetaan jakelukeskusta ja Ruotsissa satsataan entistä voimakkaammin nettikauppaan. Yhteisen ”hyvinvointiketjun” – lue: tulevan apteekkiketjun – rakentamisen kulut merkitsevät todennäköisesti sitä, että Oriolan tulos tänä ja ehkä ensi vuonna jonkin verran laskee.

 

Mutta yhtiöitähän ei johdeta yhtä tai kahta vuotta varten, ja hyviin mahdollisuuksiin pitää tarttua kun ne sattuvat kohdalle, joten olen Oriolan päätökseen tyytyväinen. Aika näyttää milloin Suomessa voidaan vapaasti perustaa varsinaisia apteekkeja. Varaslähtö voi silti olla hyödyksi kauppatavaroiden brändien rakentamiseksi jo sitä ennen. Toimiihan apteekki useimmissa maissa niin, että noin 70% liikevaihdosta tulee lääkkeistä, mutta noin 60% myyntikatteesta tulee muista kauppatavaroista. Ruotsissakin Oriolan apteekit ovat alkaneet kunnolla tehdä tulosta vasta kun kauppatavaroiden osuus on noussut selvästi yli neljänneksen liikevaihdosta.

 

 

 

2. H&M:n tilanne on monien mielestä kääntynyt erittäin huolestuttavaksi: velkaa otetaan, myynti per myymälä / kannattavuus takkuaa ja kassavirta heikkenee, varastot pullistelee... Miten näet tilanteen, oletko erityisen huolissasi vai vieläkö uskot yhtiöön ja sen johtoon? Sikäli kuin Phoebuksen sisällöstä ja katsauksista tulkitsen, ei osaketta salkkuun ole ainakaan lisää ostettu. Osakkeen painohan ei (enää) ole kovin merkittävällä tasolla salkussa, eli siinä mielessä voimme nukkua yömme rauhassa.

 

Minulla ei oikeastaan ole mitään lisättävää siihen, mitä kirjoitin reilu vuosi sitten katsauksessa 1/2016. Taas tulee uusi myymäläkonsepti (Arket) mutta se ei yhtiötä käännä, oleellista olisi saada nykyisten myymälöiden myynti kasvamaan. Onnistuuko se ja millä aikataululla jää nähtäväksi, kuten vuosi sittenkin totesin.

 

Vuodessa olen jälleensijoittanut osingot, eli ostanut 3,5% lisää osakkeita, mutta huonon kurssikehityksen johdosta yhtiön paino on laskenut 2,7%:iin salkustamme, oltuaan vuosi sitten 4,0%. Olet siis oikeassa siinä, että riskimme ei ole kovin iso.

 

 

 

3. Amerin velka on vähentynyt siedettäväksi. Olit aikoinaan Talermon komentokaudella sitä mieltä, jotta on laatuyhtiö. Onko laatufirma nykyään?

 

Kommentoin tietääkseni Ameria viimeksi viikon 07/2013 blogissa, jossa totesin, että yhtiön laatu ei mielestäni ole meille riittävä. En käytä aikaani sellaisten yhtiöiden seuraamiseen, jotka eivät mielestäni meille sovi, joten minulla ei valitettavasti ole yhtiöstä oikeastaan mitään uutta sanottavaa.

 

Kuten toteat, velkaantuneisuus oli yksi syy miksei Amer mielestäni sopinut meille ja velka on edelleenkin mielestäni turhan korkea, ottaen huomioon yhtiön suurehkot liiketoiminnan riskit. Nettovelkaantumisaste on itse asiassa hieman jopa kasvanut vuoden 2013 jälkeen. Mutta se ei suinkaan ollut ainoa syy, kuten 2013 kerroin.

 

 

 

4. Voisiko Robit olla pörssin uusi Vacon, eli kasvava ja kannattava helmi? Velkaa ehkä liikaa?

 

En tunne yhtiötä lainkaan, joten en valitettavasti osaa sanoa siitä mitään.

 

.
Takaisin

Lähetä tämä sivu kaverille linkkinä