Vko 13/17: YhtiöX
[31.3.2017] Anders Oldenburg

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

 

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta viikon aikana saamiini kysymyksiin (yleensä)  perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

 

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

 

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän Blogiin.

 

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

 

Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 21. huhtikuuta.

 

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa 1. marraskuuta 2007 alkaen, MiFID-direktiivin astuttua voimaan. Vaikka Seligson & Co:lla toki on neuvontatoimilupa, tässä Blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin, oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

 

Seligson & Co:lla on myös sijoitusneuvontapalvelu, joka on maksullinen ja edellyttää erillistä sopimusta. Siitä antaa lisätietoja esimerkiksi Jarkko Niemi:

http://www.seligson.fi/suomi/yritys/henkilosto/varainhoito/jarkko_niemi.htm

 

 

Ystävällisin terveisin,

 

Anders Oldenburg, CFA

salkunhoitaja

 

 

 

 

1. Tuli vastaan tällainen mielenkiintoinen firma kuin Dave & Busters, joka tarjoaa ruokaa ja sirkushuveja ja tuntuu siinä hyvin pärjäävän. Tasainen, ymmärtääkseni orgaaninen kasvu, hyvä ebitda (niinkuin täytyy olla, he kun omistavat tilansa) ja rahat, jotka investoidaan, näyttävät tulevan suunnillaan heti takaisin?

 

Kuten niin usein, en tunne firmaa lainkaan. Maailmassa lienee yli 20.000 listattua firmaa ja tunnen niistä ehkä prosentin jollain tarkkuudella. Jos umpimähkään valitsemme niistä yhden, en siis 99% todennäköisyydellä tiedä siitä yhtään mitään.

 

Yleisellä tasolla todettakoon, että Phoebus ei omista yhtän ravintolaa, eikä se ole sattumaa. Toimiala on erittäin tiukasti kilpailtu eikä alalletulokynnystä juurikaan ole. Eräällä USA:n matkalla kymmenisen vuotta sitten laskin, että kävin parin viikon aikana yli tusinan eri ketjun pikaruokalassa. Sen jälkeen osa ketjuista on hävinnyt ja uusia ketjuja on noussut niiden tilalle.

 

D&B eroaa hieman muista urheilubaareista siinä, että sen pelihallikonsepti tuo yli puolet tuloista ja lähes 60% bruttokatteesta. Tulosmarginaalit ovatkin kasvaneet sitä mukaa kuin pelien osuus myynnistä on kasvanut ja ruoan sekä juoman osuus on laskenut. Toisin kuin oletat, D&B vuokraa kaikki tilansa (vuosikertomuksensa mukaan), kuten muutkin ravintolat, joten se ei selitä eroa tulosmarginaaleissa.

 

Onko kyseessä sitten kestävä kilpailuetu vai ainoastaan lyhytaikainen, ohimenevä ilmiö, en osaa sanoa. Pelien yhdistäminen baariin ja ruokaan on D&B:llä onnistunut ilmeisen hyvin, mutta jaksaako konsepti houkutella asiakkaita vuodesta toiseen, en osaa arvailla.

 

Phoebukselle yhtiö ei siis sovi. Nopeasti katsottuna olet mielestäni kuitenkin löytänyt oikein hyvän firman. Jos olet siellä usein käytyäsi sitä mieltä, että asiakkaat viihtyvät ja tulevat takaisin, henkilöstö viihtyy ja pysyy sekä tuotteet ja palvelut ovat erinomaisia niin osta ihmeessä vähän osakkeitakin. Mutta muista, että ravintolakonseptit tulevat ja menevät usein hyvinkin nopeasti.

 

.




Takaisin

Lähetä tämä sivu kaverille linkkinä