Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 20/15: SHB/Sandvik

Phoebus   |     21.5.2015   

1. Salkunhoitajalta: Industrivärden –sfäärin muutokset

Kerroin lyhyesti viime neljännesvuosikatsauksessamme, Handelsbankenia esitellessäni, pankin johdon vaihdokseen johtaneista hygieniayhtiö SCA:ta koskeneista metsästys- ja yksityislentokoneskandaaleista. Ounastelin, että Industrivärden –sfäärin valta siirtynee vahvemmin Lundbergs –sijoitusyhtiön pääomistajalle Fredrik Lundbergille. Näin myös tapahtui, aiemmin kuin odotin, kun hän toukokuussa nousi Industrivärdenin hallituksen puheenjohtajaksi. Kuten kerroin, pidän kehitystä hyvänä, koska Lundberg on ainoa Industrivärden –sfäärin pääomistajista, joka on sijoittanut siihen omia rahojaan. Muuten sfääri on pitkälle ristiinomistettu, joka korostaa mielestäni liikaa palkkajohtajien asemaa ”oikeisiin” omistajiin nähden.

Jotta asian ymmärtäisi, pieni kertaus on tarpeen. Sijoitusyhtiö Industrivärden, pankkikonserni Handelsbanken ja hygieniayhtiö SCA omistavat toisiaan ristiin, sekä suoraan että erinäisten säätiöiden kautta. ”Sfääriin” kuuluu muitakin yhtiöitä, kuten omistamamme Sandvik ja Rautaruukin ostanut SSAB. Sijoitusyhtiö Lundbergs on noussut suureksi omistajaksi monissa sfäärin yhtiöissä, mutta ei ole perinteinen osa sfääriä eikä ole mitenkään mukana sfäärin ristiinomistuksissa.

Handelsbankenin hallitusta on viime vuodet johtanut Industrivärdenin toimitusjohtaja Anders Nyrén, joka on johtanut myös Sandvikin hallitusta. Industrivärdenin ja SCA:n hallituksia on johtanut SCA:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Sverker Martin-Löf.

Viime talvena paljastui, että SCA:n johto oli käyttänyt yhtiön lentokonetta useisiin yksityislentoihin, jopa perheineen. Paljastui myös, että yhtiön ylellinen metsästysmaja oli pitkälti johdon yksityiskäytössä (osakkenomistajien kustannuksella). Syntynyt kohu johti SCA:n toimitusjohtajan Jan Johanssonin potkuihin ja siihen, että Industrivärden 22. tammikuuta ilmoitti Sverker Martin-Löfin eroavan kaikista luottamustehtävistään kevään aikana, joka taas johti suuriin muutoksiin useissa sfäärin yhtiöiden hallituksissa.

Eräs näista muutoksista oli, että Handelsbankenin toimitusjohtaja Pär Boman nousi pankin päätoimiseksi puheenjohtajaksi (ja SCA:n puheenjohtajaksi), josta neljännesvuosikatsauksessamme kerroin. Tässä yhteydessä pankin vanha hallitus (Anders Nyrén) ehdotti, että Boman saisi vielä pari vuotta täyttä toimitusjohtajan palkkaa, kolme neljäsosaa pienemmän hallituksen puheenjohtajan palkkion sijaan. Rehtinä miehenä Boman kieltäytyi – tämä on hyvä osoitus myös pankin erittäin kustannustehokkaasta kulttuurista sekä siitä, että Boman osaa erottaa osakkeenomistajien rahat omistaan.

Toinen tammikuun ehdotus oli, että Anders Nyrén nousisi Industrivärdenin hallituksen puheenjohtajaksi.

Maaliskuussa useat ruotsalaiset instituutiot, lähinnä suuret eläkeyhtiöt, kritisoivat voimakkaasti Anders Nyréniä SCA:n yhtiökokouksessa.

Huhtikuun lopussa Industrivärden ilmoitti, että sen pääomistajien Handelsbankenin ja Lundbergsin mielestä Nyrén ei ole sopiva johtamaan Industrivärdenin hallitusta. Samassa yhteydessä hän sai potkut toimitusjohtajan tehtävästään. Näin ollen häntä ei myöskään enää esitetty Sandvikin hallituksen johtoon. Nyrénin tilalle Industrivärdenin puheenjohtajaksi nousi Fredrik Lundberg ja Sandvikin puheenjohtajaksi tuli menestyneen lukkoyhtiö Assa-Abloyn toimitusjohtaja Johan Molin.

Hieman pidempi versio koko episodista löytyy Dagens Nyheterin artikkelista.

Entä mitä tämä tarkoittaa Phoebukselle?

En juurikaan tunne tarinan päähenkilöitä, mutta olen 1990-luvun alussa tavannut Sverker Martin-Löfin, jota arvostin silloin SCA:n toimitusjohtajana paljon. Hänen roolinsa tässä episodissa on kuitenkin kyseenalaisen moraalin ja vainoharhaisuuden ikävästi varjostama. Pär Bomanin olen tavannut viime vuosina jonkun kerran ja pidän häntä erinomaisen hyvänä toimitusjohtajana ja rehtinä miehenä. Fredrik Lundbergiä en ole koskaan tavannut, mutta hänen näyttönsä parin vuosikymmenen ajan ovat vertaansa vailla ja eri haastattelujen perusteella hänen prioriteettinsa ovat kohdallaan.

Anders Nyréniä tunnen/tiedän herroista huonoiten, mutta hänen toimintansa on herättänyt minussa lähinnä ikäviä kysymysmerkkejä. Hän oli mm. se henkilö, joka nosti mielestäni epäonnistuneen SSAB:n toimitusjohtajan (Olof Faxanderin) Sandvikin toimitusjohtajaksi, ja hyväksyi esimerkiksi pääkonttorin muuton Sandvikenista Tukholmaan – josta ei ollut juuri lainkaan rahallista hyötyä, mutta hyvin suuri negatiivinen symboliarvo. Nyrénin haastatteluissa valta tuntui usein menevän osakkeenomistajien etujen edelle, joka ei tietenkään ole hyvä asia. Samoin Sandvikin melko hajautetun toimintamallin muuttaminen keskitetyksi ei minusta oikein näytä toimineen.

Sandvikin uutta puheenjohtajaa Johan Molinia en lainkaan tunne, mutta hänen näyttönsä Assa-Abloyssa ovat ehkä koko joukon vahvimmat.

Näillä varauksilla uskaltaisin väittää, että Industrivärden –sfäärin muutokset ovat meille erittäin hyviä! Handelsbankenin toimitusjohtajaksihan nousi Frank Vang-Jensen pankin sisältä ja Bomanin johtaessa päätoimisesti hallitusta pankin strategia ei varmaan muutu (kuten ei pidäkään – se toimii). Mutta, jos Boman ja Nyrén eivät oikein synkanneet, ehkä Handelsbanken saa nyt vielä enemmän tehoa toimintaansa ja kansainvälistymiseensä?

Sandvikin osalta olen vielä optimistisempi. Aiemmin yhtiöllä on siis ollut toimitusjohtaja jota hieman kyseenalaistaisin ja puheenjohtaja, johon en oikein luottanut. Nyt sillä on uusi puheenjohtaja, joka on erinomainen. Joko epäilyni toimivan johdon laadusta ovat turhia tai toimiva johto mitä todennäköisimmin vaihdetaan laadukkaampaan.

Aika näyttää, olenko liian optimistinen. Mutta olen optimistinen.


PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja