Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 14/15: Filosofia/kirjat/kaupat

Phoebus   |     10.4.2015   

1. Vähän epäselväksi minulle on jäänyt, mitä sijoitusfilosofiasi lopulta tarkoittaa. ”Phoebuksen sijoitusfilosofia on ostaa poikkeuksellisen hyvin hoidettujen yhtiöiden osakkeita, kun saamme niitä kohtuulliseen hintaan.”

Mitä tämä sulkee pois? Miten filosofia poikkeaa siitä, että ostaa hyvin alhaisen riskitason aliarvostettuja yhtiöitä? Tarkoittaako poikkeuksellisen hyvin hoidettu yhtiö poikkeuksellisen hyvin johdettua yhtiötä? Tai yhtiötä, jolla on poikkeuksellisen hyvä johtamisen kulttuuri? Poikkeuksellinen suhteessa kilpailijoihin vai poikkeuksellinen laajemminkin? Mikä ero on yhtäältä poikkeuksellisen hyvin hoidetuilla yhtiöillä ja toisaalta yhtiöillä, joilla on poikkeuksellinen Buffett-vallihauta?

Nuo kysymäsi erot ovat minusta lähinnä semantiikkaa. Hyvin ”hoidetulla” yhtiöllä tarkoitan hieman enemmän kuin vain hyvin johdetulla – lähinnä sitä, että firmaa on kehitetty vuosikymmeniä systemaattisesti oikeaan suuntaan. Alhainen riski taas ei ole mikään tae siitä, että yhtiö olisi erityisen kilpailukykyinen, joten se ei minusta ole itsessään kovin fiksu sijoituskriteeri. Monet hyvät firmat toki ovat keskimääräistä vähäriskisempiä. ”Vallihauta” on yleensä seuraus siitä, että yhtiötä on hoidettu hyvin.

Yksinkertaisin tapa hahmottaa Phoebuksen sijoitusfilosofia on minusta kuitenkin tämä:

Osake on osuus yrityksestä. Siksi osakkeen ostoon pätevät täysin samat kriteerit kuin kokonaisen yhtiön ostamiseen. Mitä siis ajattelet, kun aiot ostaa itsellesi firman?

… ja kerron omat mielipiteeni vasta seuraavassa blogissa. Kysymysmerkki on yleensä huutomerkkiä parempi opettaja. Miettikää asiaa ensin itse.

2. Sekä blogissasi että Seligsonin katsauksissa on usein viittauksia mielenkiintoisiin lähteisiin. Voitko suositella sijoittamista ja markkinoiden käyttäytymistä käsitteleviä suht kansantajuisia kirjoja, jotka perustuvat (tilasto)tieteeseen ja/tai tutkimukseen?

Löydät nettisivuiltamme joitakin yleisiä kirjasuosituksia, jotka käsittelevät juuri sijoittamista ja markkinoiden toimintaa ja jotka perustuvat tutkittuun tietoon. Niistä itselleni hyödyllisin oli ehkä aikoinaan John Boglen kirjoittama Common Sense on Mutual Funds, joka sai minut tajuamaan indeksisijoittamista.

Phoebuksen sivuilta löydät myös Phoebuksen kirjasuosituksia. Ne eivät koske sijoittamista vaan yrittämistä. Osake on osuus yrityksestä ja osakkeen ostamiseen pätevät samat kriteerit kuin yrityksen ostamiseen, joten hyvän sijoittajan on syytä ymmärtää, mikä erottaa hyvän yrityksen huonommasta. Näistä suosituksista Buffettin kirjeet ovat omaa luokkaansa. Seuraavaksi paras oli mielestäni Sam Waltonin kirja.

3. Oletko myynyt Tulikiven osakkeet, kun ne eivät enää näy Rahastoluotaimessa?

Olen. Tarkempi kertomus löytyy ensi viikolla nettiin ilmestyvässä neljännesvuosikatsauksessamme. En halua pantata tietoa mutta, jos kirjoittaisin kaiken aina ensin blogiin, neljänneskatsaukset pitäisi melkein lakkauttaa.

4. Käykö Phoebus kauppaa Nordnetin kautta?

Muun muassa. Eri välittäjien vuosittaiset osuudet Phoebuksen maksamista kaupankäyntipalkkioista löydät Phoebuksen tarkemmista tilastoista.


PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja