Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 23/13: Ruotsi

Phoebus   |     7.6.2013   

 

  1. Phoebus omistaa kolmea ruotsalaista firmaa ja Scania ilmeisesti kiinnostaa edelleen ainakin jonkin verran. Onko Ruotsissa muita hyviä firmoja Phoebukseen, vaikka rahasto pääosin Suomeen sijoittaakin? Olisiko Oriflame sellainen?

Ruotsissa on paljon hyviä yhtiöitä – selvästi enemmän kuin Suomessa – ja jotkut varmasti voisivat sopia Phoebuksellekin. Pelkästään isojen yhtiöiden listalla on toistakymmentä maailman markkinajohtajaa mitä emme omista ja pienempien yhtiöiden joukosta löytyy varmasti lukuisia helmiä.

Ennen kaikkea Ruotsi on siksi oivallinen suunta katsoa, kun hakee Phoebukseen uusia yhtiöitä, että koen ymmärtäväni ruotsalaisten yhtiöiden yrityskulttuuria melko hyvin ja maa on maailman mittakaavassa edelläkävijä vähemmistöosakkaiden tasapuolisessa kohtelussa.

Mitään akuuttia tarvetta löytää uusia sijoituskohteita minulla ei ole. Jostain syystä tuntuu, että hyvin monet sijoittajat hakevat jatkuvasti uusia ideoita ja myyvät sitten vanhat omistuksensa rahoittaakseen uusien hankintaa. Minusta parempi strategia on ostaa parhaat yhtiöt ja pitää ne. Kun jostain tulee irtonaista rahaa, esimerkiksi osinkoja, voihan niillä sitten ostaa vain lisää samojen yhtiöiden osakkeita.

Itse asiassa juuri näin toimii esimerkiksi Fredrik Lundberg, jota suuresti arvostan. En ole sijoittanut Lundbergsiin, koska kiinteistösijoitukset eivät ole varsinaisesti osakesijoituksia ja Phoebuksen tarkoitus on sijoittaa osakkeisiin, mutta yhtiön johdon laatu riittäisi kyllä. Toisaalta omistamme jo Handelsbankenia ja Sandvikia, jotka kuuluvat Lundbergsin suurimpiin omistuksiin kiinteistöjen jälkeen.

Oriflame ei minua innosta, koska yhtiön käyttämä ”korttitalomarkkinointimalli” on mielestäni aivan liian altis sortumaan. Siksi emme myöskään omista Tupperwarea, Avon Productsia tai Herbalifea. Scania sopisi meille liiketoimintansa puolesta, mutta yhtiön nykyinen pääomistaja Volkswagen sulkee sen pois, kuten olen aiemmin kertonut. Saksassa vähemmistöosakkaita ei (ainakaan vielä) osata kohdella yhtä tasapuolisesti kuin Ruotsissa.

.