Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 18/12: Tunnusluvut/Ekokem

Phoebus   |     4.5.2012   

 

  1. Julkaisit aikaisemmin vuosittain Phoebuksen osuuden omistajan vuosikirjaa.Phoebusblogissa olet muistaakseni joskus kirjoittanut mahdollisesta vuosikirjeestäja vuosikirjan yrityskohtaisten taulukoiden julkaisemisesta ilman vuosikirjaa. Mitkä ovat nykyiset mietteesi ja aikomuksesi näiden suhteen?

Vuosikirjaa en aio enää julkaista, kuten kerroin blogissa reilut kolme vuotta sitten. Toisin kuin silloin uumoilin, en myöskään ole nähnyt järkeväksi ruveta tuottamaan mitään erityistä vuosikirjettä. Neljännesvuosikatsauksemme ja tämä blogi antavat minulle aivan riittävästi mahdollisuuksia pitää Phoebuksen osuudenomistajat ajan tasalla rahastoa koskevista asioista.

Mutta kiitos muistutuksesta! Vuosikirjassa oli yksi olennainen tieto, jonka haluan pitää jatkossakin elossa. Se on Phoebuksen laaja tunnuslukutaulukko, josta löydät rahaston tunnuslukujen takana olevat luvut huomattavasti tarkemmin eriteltyinä kuin, mihin neljännesvuosikatsauksissamme on tilaa. Taulukko löytyy tästä edespäin Phoebuksen nettisivujen ”tunnusluvut” –osoista linkin ”Tarkemmat tunnusluvut 2001-2011” alta. Tulen jatkossa päivittämään sitä kerran vuodessa.

  1. Mikä on tämänhetkinen näkemyksesi Ekokemin liiketoiminnan tulevaisuudesta? Entä mitä mieltä olet yhtiön tämänhetkisestä arvostustasosta? Osakkeen hinta on noussut kohtuullisen vahvasti Seligsonin ostojen jälkeen, mutta myös liiketoiminta on mielestäni kehittynyt positiivisesti eteenpäin. Voimala 2 on valmistumassa vielä tämän vuoden aikana, yhtiö on solminut lukuisia uusia yhteistyösopimuksia, liikevaihto ja tulos ovat kasvaneet tasaisesti ja jopa osinkoa nostettiin.

Siinäpä se pähkinäkuoressa aika lailla olikin!

Esittelin Ekokemin katsauksessamme 1/2010 ja, koska pyrin esittelemään rullaavasti yhden suomalaisen ja yhden ulkomaisen yhtiömme per katsaus, Ekokemin vuoro lienee taas katsauksessa 1/2013. Ellen satu ostamaan jotain uutta kotimaista yhtiötä sitä ennen. Esittelytahti on minusta osoittautunut onnistuneeksi. Omistamme tällä hetkellä 13 suomalaista yhtiötä, joten esittelyjen väli on reilut kolme vuotta. Se on riittävän pitkä aika, jotta yhtiöissä ehtii esittelyjen välissä tapahtua jotain oleellista.

Viime esittelyn jälkeen en näe, että Ekokemissä olisi vielä tapahtunut mitään kovin oleellista. Tulos on parantunut ja toinen jätevoimala alkaa nousta, kuten totesit, mutta ne olivat tiedossa jo pari vuotta sitten. Yhtiö on ehkä pystynyt kehittämään uusia asiakaskonsepteja hieman nopeammin kuin silloin luulin ja kannattavuus on parantunut hieman enemmän kuin uskalsin toivoa, jo ennen uuden jätevoimalan valmistumista.

Ostin ensimmäiset osakkeemme 28 euron hintaan ja kerroin, että vertasin hintaa lähinnnä vuoden 2008 tulokseen, joka oli 2,33 eruoa per osake. Olin siis valmis maksamaan silloin lähes velattomasta yhtiöstä 12,0x tulos. Bruttoarvon suhde liiketulokseen (EV/EBIT) oli silloin 8,8x ja osinkotuotto oli 3,6%.

Osakekurssi on nyt 38,80 euroa, kun vähennämme viimeisestä tiedossa olevasta 41,00 euron hintaisesta kaupasta sen jälkeen irronneen osingon 2,20 euroa. Arvonnousua on siis kertynyt reilussa kahdessa vuodessa 39%. Lisäksi olemme saaneet osinkoja 4,20 euroa per osake, joten kokonaistuottomme on ollut 54%. Phoebus on samalla ajanjaksolla tuottanut 22%, joten Ekokem on selvästi parantanut rahaston kehitystä.

Osake ei silti ole kallistunut vaan halventunut. Viime vuonna Ekokemin tulos per osake, korjattuna konserniliikearvon poistolla, oli 4,61 euroa. Yhtiö on edelleen nettovelaton (joskin sillä tullee olemaan hieman nettovelkaa vuoden 2012 lopussa). Nykykurssilla 38,80 euroa P/E-luku on 8,4x, eli 30% alempi kuin pari vuotta sitten. EV/EBIT –luku on nyt 6,4x ja osinkotuotto on 5,7%.

Joten: so far, so good. Kakkosvoimalan käyttöönotto voi lyhyellä tähtäimellä ehkä hieman rasittaa tulosta joko tänä tai ensi vuonna, eikä Ekokem tietenkään ole immuuni talouskehityksen mahdolliselle heikkenemiselle, vaikkei liiketoiminta kovin syklistä olekaan. Mutta olen hyvin tyytyväinen tähänastiseen kehitykseen enkä näe, miksei toiminta voisi kehittyä positiivisesti myös tästä eteenpäin. Erityisesti, kunhan kakosvoimala saadaan trimmattua tuloskuntoon ja sähköä päästään myymään nykyistä enemmän.

Ekokemin paino salkussamme on tällä hetkellä 2,1%, joka on minusta riittävä. Yhtiöhän ei ole listattu, joten likviditeettisyistä sen paino rahastossa ei voi olla kovin iso.

Palaan asiaan normaalin yhtiöidemme esittelykierron yhteydessä, todennäköisesti alkuvuonna 2013.

.