Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 19/09: Vakuutukset/johdannaiset

Phoebus   |     7.5.2009   

 

  1. Muistaakseni olet tehnyt sijoituksia sijoitusvakuutuksen kautta. Mitä funktioita sijoitusvakuutuksella on sijoitussuunnitelmassasi?

Muistat melkein oikein. Olen kertonut, että omistan osan Phoebus-osuuksistani vakuutusten kautta. Aiemmin sekä sijoitus- että eläkevakuutuksen kautta, nykyään lähes yksinomaan eläkevakuutuksen kautta.

Tänään vakuutukseni – suoraan sanoen – lähinnä muistuttavat minua siitä, kuinka kilpailurajoitteita vielä hyväksytään kaikista vastakkaisista puheista huolimatta, sekä kuinka lyhytnäköinen olen nuorempana ollut. Muuta roolia salkussani niillä ei ole.

Otin aikoinaan (ryhmä)eläkevakuutuksen välttyäkseni korkeimman marginaaliveron maksamiselta. Siihen aikaan korkein marginaalivero oli luokkaa 60-70%, joten sen välttäminen (tai oikeammin verotuksen siirtäminen tulevaisuuteen) tuntui järkevältä. Katsoessani vuosittain maksamiani hoitopalkkioita ja huomioiden, että eläkevakuutusta ei pysty siirtämään toiseen yhtiöön, en ole sen järkevyydestä enää kovin vakuuttunut. Eläkevakuutustahan ei myöskään pysty nostamaan, vaikka maksaisi täyden tuloveron, ennen kuin pääsee sovittuun ikään (nuo kaksi ominaisuutta ovat ne kilpailurajoitukset joihin yllä viittasin).

Sijoitusvakuutuksen taas otin vuosituhannen vaihteessa, jotta välttyisin osalta varallisuusveroa. Tutkiessani siihen aikaan markkinoita oli vaikeaa löytää yhtään vaihtoehtoa, joka olisi maksanut vähemmän kuin varallisuusveron verran, mutta yksi sentään löytyi. Varallisuusveron poistuttua olen vähentänyt sijoitusvakuutukseni alla olevaa varallisuutta noin 99%.

On syytä huomata, että sopivan hintainen sijoitusvakuutus voi edelleen olla ihan järkevä vaihtoehto muille kuin minulle. Erityisesti menestyvä spekulantti, joka vaihtaa usein sijoituskohteesta toiseen – voitolla – pystyy toimiessaan vakuutuksen sisällä siirtämään pääomatuloverojaan pitkälle tulevaisuuteen. Itselleni tällä ei juuri ole merkitystä, koska en käy kovin aktiivisesti kauppaa. Hankintameno-olettama, jonka voin käyttää suorissa sijoituksissani, on siksi minulle huomattavasti arvokkaampi kuin myyntivoittoveron lykkääminen (jonka saisin sijoitusvakuutuksessa). Myös sukupolvenvaihdoksissa vakuutuksesta voi monissa tapauksissa olla verotushyötyä.

Lopuksi vielä varoituksen sana. Vakuutusalan hinnoittelu on kaikkea muuta kuin läpinäkyvää, ja alalla on siksi huomattavasti enemmän suoranaisia huijareita kuin rahastoalalla. Voit välttää pahimmat miinat asioimalla suoraan vakuutusyhtiön, eikä sitä edustavien meklareiden (”varainhoitajien”) kanssa, tai valitsemalla meklarisi erittäin huolellisesti. Tutustu myös tarkasti tuotteiden ominaisuuksiin ennen kuin ostat mitään.

Ja muista viisaan ruotsalaisen kollegani Per H. Börjessonin sanat:

”Tror Du att försäkringssäljaren ringer på kvällen och bjuder in till gratis rådgivningsmöten för att vara hygglig?”

  1. Suuret lunastukset (ja miksei merkinnätkin) saattavat olla ongelmallisia kustannustehokkaalla salkunhoidolle. Tällä hetkellä Phoebuksella on ilmeisesti riittävästi kassaa lunastusten toteuttamiseen, mutta sijoitusaste on puolestaan matalampi. Phoebuksen säännöt mahdollistavat johdannaisten käytön. Olisiko johdannaisten käytöllä mahdollista saavuttaa lähes sama riski-tuotto-käyttäytyminen kuin osakesalkulla olisi ja saavuttaa samalla hyvä likviditeetti ja pitää riittävästi kassaa mahdollisten suurten lunastusten varalta silloin, kun rahaston sijoitusaste on lähellä 100 %?

Olisi.

Katso esimerkiksi blogin 51/08 kysymys nro 1.

.