Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 51/07: Hajautus / joulutervehdys

Phoebus   |     21.12.2007   

 

  1. Vacon on toiseksi suurin sijoituksesi Phoebus rahastossa. Itse ostin Vaconiavasta muutama päivä sitten ja hitsi vieköön se laski sen jälkeen n. 8%. Olen vähän huolissani, onko siihen syytä mutama kuukauden tähtäimellä? Mitä mieltä olet nyt yhtiöstä?

Vaconin oma ohjeistus liikevaihdon kasvulle on yli 20%. Mikä siis oikein mättää? Mitä minun kannattaisi tehdä osakkeiden suhteen? Rahan takia ei ole mikään pakko myydä tappiolla.

Pahoittelen epäonneasi oston ajankohdan suhteen. Samalla onnittelen sinua siitä, että olet nyt erittäin hienon yhtiön omistaja.

Mielipiteeni Vaconista näkyy parhaiten Phoebuksen omistusten listalta, kuten itsekin totesit. Pidän yhtiöstä.

Mielipiteeni kuitenkin perustuu yhtiön liiketoiminnan kasvunäkymiin seuraavan 5-10 vuoden aikana, enkä osaa veikata yhtään mitään osakkeen kurssikehityksestä muutaman kuukauden tähtäimellä. Sen sanelee – näin lyhyellä ajalla – aivan muut asiat kuin yhtiön todellisen arvon kehitys. Kuten akateemikot ovat jo yli 40 vuoden ajan todenneet, osakkeiden kurssikehitys on lyhyillä jaksoilla, toimivilla markkinoilla, itse asiassa lähes täysin sattumanvaraista. Pitkällä aikavälillä (5-10v) hinta ja arvo sen sijaan kulkevat yleensä käsi kädessä, ennemmin tai myöhemmin.

En myöskään (samasta syystä) osaa kertoa tarkalleen, miksi Vaconin kurssi on viime aikoina laskenut. Eräs syy on varmasti, että dollarin arvo on laskenut. Se tulee näkymään suomalaisten vientiyhtiöiden – myös Vaconin – tuloksessa, mutta vasta viiveellä, koska useimmat yhtiöt suojaavat dollarimyyntiään 6-12 kuukautta (Vacon muistaakseni suojaa noin 2/3 dollarivirroistaan noin 6 kuukautta).

Viive saattaa olla suurempikin, niissä tuotteissa, joissa suurin osa kaupasta käydään euroissa. Niissähän se vaatii, että dollaripohjalta toimivat kilpailijat laskevat tuotteidensa euromääräisiä hintoja. Sen ne kyllä tekevät – sen takaa toimiva markkinatalous – mutta eivät ehkä aivan heti.

Yleisemmin ajateltuna, kasvava epävarmuus näkyy eniten niissä yhtiöissä, joiden arvosta suurin osa muodostuu vasta hamassa tulevaisuudessa saatavista kassavirroista. Siis niissä yhtiöissä, joissa markkinoiden odotus yhtiön kasvusta on myönteisin. Vacon on tyypillinen kasvuyhtiö, ja sen kurssi heiluu siksi normaalisti hieman markkinoita enemmän, vaikka yhtiön tase onkin erittäin vahva.

Vastaisuuden varalle muistuttaisin sinua kahdesta, osakesijoittajalle mielestäni erittäin tärkeästä asiasta: Yhtiökohtaisen riskin hajautus ja ajallisen riskin hajautus.

Yhtiöriskin hajautuksella tarkoitan, että salkun olisi syytä jakautua niin monen eri yhtiön osakkeisiin, että yhdessä firmassa tapahtuva yllättävä muutos ei vaikuta liikaa koko salkun arvoon. Esimerkiksi sijoittamalla puoleen tusinaan (indeksi)rahastoon voit helposti rakenta epäsuoran osakesalkun, jossa on satoja yhtiöitä. Phoebuksen salkku sen sijaan ei ole kovin hyvin hajautettu, kuten olen monesti kertonut, joten sen ei pidä edustaa kovin suurta osaa sijoittajan osakesalkusta (paitsi ehkä, jos sijoittaja sattuu olemaan myös salkunhoitaja – omista rahoistani pääosa on Phoebuksessa).

Ajallinen hajautus tunnetaan myös nimillä osakesäästäminen tai dollar-cost averaging. Idea on, että jos ostat osakkeita jatkuvasti, hiljalleen usean vuoden ajan, et tule ostaneeksi kaikkia osakkeitasi juuri väärään aikaan. Toki et myöskään juuri oikeaan aikaan, mutta se on useimmille siedettävämpää.

– – –

Mitä omaan tilanteeseesi tulee, en osaa antaa yksityiskohtaisia sijoitusneuvoja tuntematta tarkemmin juuri sinun tilanteesi – siis sinut, riskiprofiilisi, taloudellisen tilanteesi, sijoittamisen tavoitteesi, koko nykyisen salkkusi ja niin edespäin. Kuten tämän viestin alussa lukee, Petri Pohjanoksa osaa, jos tapaa sinut, joten voit olla häneen yhteydessä. Huomaa, että kyseessä on maksullinen palvelu (ja huomaa myös, että annamme sijoitusneuvoja salkun rakentamisesta laajemmin, emme neuvoja yksittäisistä osakkeista).

  1. Salkunhoitajalta: Joulutervehdys

Joulu on rauhoittumisen aikaa. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö se samalla voisi olla oppimisen aikaa. Jouluruuan sulattelun yhteydessä suosittelen seuraavaan artikkeliin (Aspects of Investor Psychology) tutustumista:

http://corporate.morningstar.com/ib/documents/MethodologyDocuments/IBBAssociates/InvestorPsychology.pdf

Se on sijoittajapsykologian pioneerin, professori Daniel Kahnemanin, sijoitusneuvojille kirjoittama opas, joka on mielestäni yhtä hyödyllinen yksityissijoittajalle itselleen kuin hänen sijoitusneuvojalleen. Artikkeli havainnollistaa loistavasti, millä tavoin aivomme eivät kaikilta osin ole optimaalisesti ohjelmoitu sijoitustoimintaan (onneksi!). Tiedostamalla puutteemme uskon, että voimme kasvaa paremmiksi sijoittajiksi.

Tämän henkisen joululahjan myötä toivotan kaikille Phoebuksen osuudenomistajille oikein Rauhallista Joulua ja Menestyksekästä Uutta Sijoitusvuotta 2008!

.