Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 21/18: Kassa/kesä

Phoebus   |     24.5.2018   

1. Phoebuksen kassasta

Kirjoitin viikon 42/06 blogissa kohta 12 vuotta sitten Phoebuksen kassasta ja lupasin palata aiheeseen vuonna 2016. Tein lyhyen väliraportin katsauksessamme  2/2009 (sivulla 14) ja kerroin samalla, miksi pidän Phoebuksen kassan hieman suurempana kuin esimerkiksi indeksirahastomme tekevät. Lupasin taas palata aiheeseen vuonna 2016 ja pyysin muistuttamaan, jos unohdan. No – tietysti unohdin, eikä kukaan minua muistuttanut. Palaan sis aiheeseen nyt.

Phoebuksen ensimmäisen kahdeksan vuoden aikana (vuoden 2009 loppuun) kassamme oli keskimäärin 8,7% rahaston arvosta. Kerroin vuonna 2006, että olisin pettynyt itseeni, jos se seuraavan 10-15 vuoden aikana olisi keskimäärin yli 5-6% rahaston arvosta.

Vuodesta 2010 tähän päivään kassa on keskimäärin ollut 5,9% eli tavoitetasollani, mutta toki sen ylärajoilla. Tänään se on 5,5%.

Yhdeksässä vuodessa Phoebuksen omistajakunta on hajaantunut merkittävästi osuudenomistajien määrän yli kolminkertaistuttua. Omistajia on nyt 4.147 kpl. Heistä vain kolme omistaa yli 4% rahastosta (minä olen edelleen suurin omistaja, kun lasketaan suorat ja välilliset omistukset yhteen).

Suuret lunastukset ovat siis aiempaa epätodennäköisempiä ja siksi olen tullut kassan suhteen aiempaa kunnianhimoisemmaksi. Kun ennen olin tyytyväinen 5-6% kassaan, pidän nyt 3-4% pitkällä aikavälillä tavoitetasona. Kassa tulee toki jatkossakin vaihtelemaan vuoden aikana, koska saamme edelleeen pääosan osingoistamme keväällä, enkä pidä kiirettä niiden jälleensijoittamisessa.

Muilta osin tilanne ei ole muuttunut. Kerroin katsauksessa 2/2009 neljä syytä kassan olemassaoloon: 1) sijoitusten ajallinen hajautus; 2) asiakaspalvelu lunastuksissa; 3) osakkeidemme hinnoittelu ja likviditeetti; ja 4) välityspalkkioiden minimointi. Ne pätevät edelleen, eivätkä ne tule jatkossakaan muuttumaan.

Miksi kassan suuruus on tärkeä? Koska se osa rahastosta, mikä ei ole sijoitettuna osakkeisiin ei tuota juuri mitään. Rahaston riskikorjattuun tuottoon tällä ei ole suoraa vaikutusta, koska kassa pienentää myös riskiä. Mutta osakerahaston hallinnointipalkkion maksaminen siitä, että varat ovat lyhyissä koroissa, ei ole mielekästä eikä järkevää, joten minun on syytä pyrkiä minimoimaan kassa, huomioiden kuitenkin nuo neljä yllä mainitsemani syytä pitää kassa tietyn kokoisena.

Normaalisti voitaneen pitkällä aikavälillä odottaa osakkeiden tuottavan 4-5% enemmän kuin lyhyet korkosijoitukset. Siten 5% kassa rasittaa rahaston tuottoa 0,20-0,25% vuodessa. Summa ei ole järin iso, mutta se on merkittävä verrattuna Phoebuksen 0,75% juokseviin kuluihin. Jos pystyn pienentämään kassaamme vaikkapa 2,5 prosenttiyksikköä voimme odottaa saavamme noin 0,10% parempaa tuottoa. Siksi aion yrittää seuraavan 10 vuoden aikana päästä tuolle 3-4% tasolle.

Tällä kertaa en lupaa palata asiaan vuonna 2028, koska en kuitenkaan muistaisi toteuttaa lupaustani. Mutta seuratkaamme kassaa jatkossakin.

2. Blogin kesäaikataulu

Vastaan kysymyksiinne vielä 15.6. ja sen jälkeen blogi jää kesätauolle 31.8. saakka. Välissä ilmestyy toki neljännesvuosikatsauksemme heinäkuun alkupuolella.


PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja

 

 

 

.